To je to što me zanima!

Čaša octa u lavoru čuva zdravlje stopala i štiti ih od infekcija

Ocat ima protumikrobna i protugljivična svojstva pa je vrlo koristan za zaštitu stopala od infekcija gljivicama i virusima - pomoći će i oko neugodnog mirisa te bradavica
Vidi originalni članak

Ocat sadrži octenu kiselinu koja ima antimikrobna svojstva, pa štiti od gljivica i drugih štetnih mikroba. Stoga namakanje stopala u octenoj kupki može pomoći u borbi protiv neugodnih mirisa i infekcija. Pomoći će vam posebno kod ovih stanja: 

POGLEDAJTE VIDEO: Znate li da stopala rastu do 50. godine?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neugodan miris stopala

To može biti posljedica znoja koji se nakuplja između nožnih prstiju. Nekim ljudima stopala se znoje čak i kada ne vježbaju, odnosno nisu fizički aktivni. Ponekad se neugodan miris pogoršava razvojem bakterija ili gljivica na stopalima i u obući.

Budući da je ocat antimikrobno sredstvo, namakanje stopala u kupki s octom 10 do 20 minuta može pomoći u ubijanju bakterija ili gljivica koje doprinose neugodnom mirisu.

LIJEKOVI IZ PRIRODE Bolne žuljeve ćete ublažiti aloe verom ili kantarionovim uljem

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je zarazna bolest kože uzrokovana izlaganjem gljivicama. Zahvaća stopala, posebno nakon što su dugo u cipelama, jer se tu stvara toplo i vlažno okruženje, pogodno za rast gljivica. Često se razvija između prstiju, a zbog toga koža može postati suha, osjetljiva i osjetljiva na oštećenja. Hodanje bosih nogu na javnim mjestima, kao što su teretane ili bazeni, može dovesti do atletskog stopala.

Bradavice na stopalima

 Bradavice su kožne izrasline uzrokovane virusnom infekcijom. Virus koji uzrokuje bradavice je humani papiloma virus (HPV), a moguće je da ih dobijete bliskim kontaktom nogu sa zaraženom osobom, preko obuče, ručnika, pa i stajanjem na mjestu gdje je zaražena osoba boravila. Bradavice obično nisu bolne, ali mogu izgledati vrlo ružno. Kako ocat ima antimikrobna svojstva, mogao bi zaštititi stopalo od virusa te na taj način pomoći u liječenju ili sprječavanju rasta bradavica na stopalima.

Kako napraviti octenu kupku za stopala?

Napunite lavor s jednom šalicom octa. Dodajte dvije šalice tople vode. Nastavite dodavati po jednu šalicu octa i po dvije šalice tople vode sve dok se lavor ne napuni. Namačite stopala u lavoru od 10 do 20 minuta. Očistite stopala običnim, mekim sapunom poslije namakanja. Ponavljajte svaki dan ili dok problemi sa stopalima ne nestanu u potpunosti. 

 

Malo je vjerojatno da će vrsta octa koju osoba koristi značajno utjecati na učinkovitost namakanja. Međutim, možda je bolje izbjegavati biljni ili voćni ocat jer sadrže dodatne sastojke.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kaius 31.07.2024.

    dano radi znoja (posao)sam imao malih problema među prste na nogama ..riješio bez neke muke po zimi ali sam na moru pa odem po par litara morske vode i u lavor.dok gledaš tv navečer točaš noge i dezinficiraš a sol odradi svoje izgrize staru kožu ..ali može se i stavit sol iz trgovine

  • BetaManBipsić 30.07.2024.

    I onda taj ocat uvališ gostima u salatu, još im naribaš kože u gulaš i samo se zlo smješkaš dok oni ne kuže i uživaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare