Hong Kong je san istraživača i raj za ljubitelje hrane. To je zdjela goveđih rezanaca sa cha, ispranih vrućom šalicom hongkonškog mliječnog čaja.
POGLEDAJTE VIDEO: Festival svjetske kuhinje
Kao i sam grad, i Hong Kong je poznat po tradicionalnoj i suvremenoj kantonskoj kuhinji koju vole domaći stanovnici, a posjetitelji je obožavaju, istovremeno prihvaćajući raznolike utjecaje koji i dalje oblikuju hongkonšku kuhinju. Hong Kong je prepun ukusnih, ali pristupačnih recepata, tako da možete stvoriti čaroliju Hong Konga kod kuće piše australski The Courier.
Sa cha rezanci s govedinom
U Hong Kongu je ovo jelo poznato kao satay, ali nije poput sataya u tajlandskom stilu napravljenog od kikirikija i kurkume. Umak satay u hongkonškom stilu (koji se naziva i sa cha umak) tamno je smeđe boje i ne obiluje s toliko začina. Iako nije otmjeno jelo, to je jedno od omiljenih jela koja se često vide na stolu malih restorana.
Sastojci:
- 300 g goveđe pisanice (ili bilo kojeg dijela mesa koje se brzo pripremi), izrezanog na tanke trakice
- 100 g sa cha umaka
- 1 čajna žličica šećera
- 3 jušne žlice ulja repice (ili drugog ulja za kuhanje)
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckani
- 1 crvena ljutika, sitno nasjeckana
- 340 g instant rezanaca
- narezani mladi luk za posluživanje
- preprženo sjeme sezama, za posluživanje
Marinada:
- 1 jušna žlica soja sosa
- 1 čajna žličica šećera
- 2 čajne žličice kukuruznog brašna
- 1 jušna žlica ulja repice
Priprema:
1. Da biste napravili marinadu, u posudi pomiješajte sve sastojke s dvije žlice vode. Dodajte junetinu i dobro je pomiješajte s umakom, a zatim ostavite da se marinira 30 minuta.
2. U maloj zdjeli pomiješajte sa cha umak, šećer i 125 ml vode.
3. Zagrijte tavu na jakoj vatri. Dodajte jednu žlicu ulja, zatim govedinu i pirjajte dvije minute dok gotovo ne bude kuhano i tek počne poprimati smeđu boju. Govedinu prebacite u posudu i ostavite sa strane.
4. Obrišite tavu i vratite na jaku vatru. Zagrijte preostalo ulje, a zatim dodajte češnjak i luk te pirjajte 30 sekundi. Dodajte govedinu, a zatim umak. Smanjite vatru na najnižu temperaturu i kuhajte oko dvije minute, ili dok se umak ne zagrije.
5. U međuvremenu skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih.
6. Rezance podijelite na jednake dijelove u zdjelice za posluživanje, a na vrh stavite govedinu i umak te pospite mladim lukom i sjemenkama sezama.