Cheesecake s višnjama
lagano/30 minuta+hlađenje
Sastojci : 200 g mljevenih keksa, 120 g margarina , nekoliko žlica mlijeka; krema: 450 g sira, 100 g šećera , 500 g šlaga u prahu, litra mlijeka, 3 vrećice želatine ; preljev : 400 g višanja , 200 ml soka od višanja , nekoliko žlica šećera , 2 vrećice želatine , 100 ml vode
Priprema: Istopite margarin pa dodajte kekse i mlijeko. Rasporedite po okruglom kalupu. Skuhajte mlijeko s tri vrećice želatine, a kad se ohladi, umutite sa šlagom u prahu. Mikserom umutite sir i šećer. Dodajte umućen šlag pa mutite dok masa ne postane kompaktna. Zatim kremu razmažite preko korice od keksa i ostavite da se stegne u hladnjaku. Prokuhajte višnje i sok od višanja s nekoliko žlica šećera, oko 10 min. Rastopljenu želatinu dodajte u višnje pa promiješajte. Kad se ohladi, žlicom rasporedite preko bijelog sloja. Ostavite da stoji preko noći u hladnjaku.
Verrine s kremom od čokolade i trešanja
zahtjevnije/ 40 minuta+hlađenje
Sastojci: 400 g slatkog vrhnja, žlica šećera, 100 g tamne čokolade, 24 ml višnjevca, višnje iz kompota ; biskvit : 300 tamne čokolade, 75 g maslaca, 3 jaja, 100 g šećera, 100 g brašna, prstohvat soli, 75 g bijele čokolade, sjeckani badem
Priprema: Zagrijte vrhnje sa šećerom. Kad provri, maknite s vatre pa dodajte nasjeckanu čokoladu i višnjevac. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite u hladnjaku preko noći. Za biskvit rastopite čokoladu i maslac. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer. Kad se čokolada rastopi, dodajte jaja pa brašno, sol i razmrvljenu bijelu čokoladu. Sve pomiješajte te ulijte u kalup i pecite 20-ak minuta na 180°C. Pustite da se ohladi. Na dno čaše stavite malo razmrvljeno biskvita, višanja i soka iz kompota pa čokoladnu kremu. Ukrasite višnjom i sjeckanim bademima.
Panna cotta od jogurta s preljevom od višanja
lagano/20 minuta+hlađenje
Sastojci: 250 g slatkog vrhnja, 125 g jogurta, 50 g šećera u prahu, 10 g želatine u listićima, 720 ml soka od višanja iz kompota, 2 žlice soka iz kompota, 2 žlice gustina , 50 g šećera, štapić cimeta
Priprema: Namočite želatinu u hladnu vodu dok ne omekša. Zagrijte 75 g vrhnja pa mu dodajte želatinu. Miješajte dok se želatina ne otopi pa procijedite. Ostatak vrhnja kratko umutite mikserom sa šećerom u prahu. Dodajte umućeno vrhnje u toplo vrhnje sa želatinom miješajući žlicom. Umiješajte jogurt. Ulijte smjesu u čaše i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Za preljev pomiješajte dvije žlice soka iz kompota s gustinom, a ostatak soka zakuhajte sa šećerom i cimetom. Kad zakuha, dodajte gustin i kuhajte još minutu. Ohladite pa dodajte panna cotti i ukrasite višnjama iz kompota.
Clafoutis s trešnjama i višnjama
zahtjevnije/70 minuta
Sastojci: šalica očišćenih trešanja, šalica očišćenih višanja, 2 žlice oguljenih badema, 3 jaja, šalica šećera, žlica smeđeg šećera, 1/2 šalice brašna, 1/2 žličice soli, šalica mlijeka, 3/4 žlice ekstrakta od badema, 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije , šećer u prahu za posipanje
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite posudu za pečenje i pospite s malo brašna pa po njoj rasporedite trešnje, višnje i bademe. Miksajte jaja, šećere, sol i brašno dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte mlijeko, bademov ekstrakt i vanilijin ekstrakt. Ponovno miksajte pa sve izlijte preko trešanja, višanja i badema. Pecite 40-50 minuta, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Brzi džem od trešanja
lagano i brzo/30 minuta
Sastojci: 450 g trešanja, 220 g šećera, vrećica vanilin šećera, 2-3 žlice ruma, vrećica želina
Priprema: Trešnje očistite i usitnite. U lonac za kuhanje stavite trešnje, šećer i vanilin šećer. Sve pomiješate i kuhajte na jačoj vatri dok ne zavrije pa nastavite kuhati još desetak minuta. Dodajte želin pomiješan sa žlicom, dvije šećera. Kad zavri, kuhajte još tri minute. Na kraju dodajte rum i promiješajte. Ulijte u staklenke.
Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite novi broj na kioscima svake subotu uz 24sata za samo 1,99 kuna.