Tortice na štapiću ili “cake pops” idealan su desert ako na brzinu želite pripremiti nešto slatko, a toliko su jednostavne da pritom mogu pomoći i djeca. Baza može biti biskvit, keksi ili prhko tijesto koje se oblikuje u kuglice ili krugove te umače u glazuru pa u mljevene lješnjake, bademe, čokoladne mrvice, kokosovo brašno, cornflakes...
- Najjednostavnije je napraviti lizalice od prhkog tijesta. Razvaljajte ga, izrežite čašom krugove koje zatim ispecite. Kad se ohlade, nadjenite krugove kremom, između stavite štapić i spojite ih - objašnjava chef Robert Perić koji je svoje umijeće nedavno pokazao na Festivalu čokolade u Brtonigli.
- Jednostavnu kremu napravite tako da stavite vrhnje da zakuha pa potom dodajte čokoladu uz neprekidno miješanje. Dodajte i arome ili začine poput crnog papra koji odlično ide uz čokoladu - savjetuje Perić.
Efektnu glazuru dobit ćete od bijele čokolade jer joj onda možete dodati jestiva bojila i tako “cake pops” učiniti još primamljivijima. Osim toga, u smjesu za biskvit ili glazuru dodajte i usitnjeno voće kako bi bile zdravije. Umjesto glazure poslužit će i namaz od čokolade i lješnjaka. Premažite kuglice od biskvita namazom i ostavite u zamrzivaču da se stisnu. U sredinu kuglica možete staviti meki bombon ili sušeno voće poput grožđica ili šljiva.
Pripremate li “cake pops” samo za odrasle, natopite biskvit s malo ruma ili voćnim likerom. Ostavite da biskvit “popije” svu tekućinu, natrgajte ga i oblikujte u kuglice. Umjesto biskvita poslužit će i keksi, a ukrasiti ih možete i fondant smjesom. Za bolji umjetnički dojam umjesto drvenih štapića iskoristite kupovne štapiće za lizalice, a dok ih hladite u hladnjaku, nabodite ih na komad stiropora ili stavite u čašicu, ali pazite da se ne dodiruju. A “cake pops” sjajni su i kao dar. Ukrasite ih mašnicama ili zamotajte u ukrasni papir pa darujte najmilijima. Kuglice možete nizati i jedne na druge pa izrađivati čovječuljke ili životinje.
Šareni ukrasi
Za ukrašavanje iskoristite jestive kuglice ili čokoladne mrvice. Glazuru za “cake pops” od keksa možete napraviti od tvrdih voćnih bombona. Otopite ih na laganoj vatri ili u mikrovalnoj bez previše miješanja.
Za ljepši stol
Osim plastičnih štapića za lizalice poslužit će i drveni štapići za sladoled ili ražnjiće koje, ako su predugački, prepolovite. Možete ih zabosti u dekorirani stiropor, spremiti u oslikane vaze, dekorativne lončiće ili šalice.
Kuglice na štapiću od keksa i čokolade
Sastojci: 175 g čokoladnih keksa punjenih kremom, 50 g kremastog sira, 200 g bijele čokolade, šećer za ukras
Priprema: U blenderu ispulsirajte kekse dok ne dobijete mrvice pa dodajte krem-sir i sve dobro sjedinite. Od smjese napravite kuglice i nabodite ih na štapiće te stavite u hladnjak dok ne otopite čokoladu. Natrgajte čokoladu pa je otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Umočite “cake pops” u čokoladu pa pospite šećerom. Ostavite u zamrzivaču na pola sata i poslužite.
Lizalice u ruhu od kokosa i lješnjaka
Sastojci: biskvit: 300 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 20 g meda, 2 jaja, žumanjak, 350 g brašna, 40 g kakaa u prahu; glazura: kg čokolade, 400 g paste od lješnjaka, 100 g kokosa
Priprema: Pjenasto izmiješajte maslac, med i šećer u prahu. Postupno dodajte jaja, a zatim umiješajte mješavinu prosijanog brašna i kakaa. Na lim obložen masnim papirom slastičarskom vrećicom oblikujte male medaljone (promjera četiri cm) i pecite na 175°C osam-deset minuta. Otopite 800 g čokolade na pari i u otopljenu čokoladu dodajte pastu od lješnjaka. Sačekajte da se krema stegne. Stegnutu kremu nanesite na polovicu pečenog tijesta, stavite štapić za sladoled te prekrijte drugom polovicom pečenog tijesta. U hladnjaku hladite sat vremena, uvaljajte u otopljenih 200 g čokolade i pospite kokosom.