To je to što me zanima!

Čajevi od žitarica ugodnog su okusa, a snižavaju i kolesterol

Čaj od prženog ječma u Japanu je poznat pod imenom mugisha, a rabi se kod upalnog artritisa, prehlade i gripe. Također je bogat sastojcima koji olakšavaju simptome bronhitisa
Vidi originalni članak

Ječam snižava razinu kolesterola i pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi. Čaj od prženog ječma u Japanu je poznat pod imenom mugisha i vrlo je popularno piće za vruće dane jer hladi i čisti tijelo. U narodnoj medicini čaj od ječma rabi se kao lijek protiv hemoroida, upalnog artritisa, prehlade i gripe. Sadrži sluzi koje olakšavaju simptome bronhitisa.

Čaj od riže rabi se za liječenje želučanih smetnji i probavnih tegoba, za smirenje, protiv glavobolje i menstrualnih bolova. Riža je također korisno sredstvo za čišćenje crijeva, snižavanje povišenoga kolesterola i povišenog tlaka, pa se posebno preporučuje srčanim bolesnicima. Protiv prehlade je preporučljiv čaj od riže s prstohvatom mljevenog čilija.

LJEKOVITO BILJE Iđirot je odličan kod želučanih tegoba, a pomaže i kod reume

Liječnici travama od davnina rabe zob kao pomoć kod probavnih tegoba te za smirivanje upale u crijevima povezane s proljevom. Zob djeluje smirujuće i kod reumatizma i kod gihta. Zobena zelen koja se ubire u vrijeme cvatnje kuha se kao čaj, koji treba odstajati 15 minuta u vreloj vodi. Takav čaj može se dodavati i kupeljima kod kožnih bolesti, reume ili ekcema.

Čaj od zrna pšenice djeluje umirujuće, a koristan je i kod artritisa i reume te sprečava gripu i prehladu. Još je korisniji svježi sok od pšenične trave. Ona se uzgaja slično kao božićna pšenica – zrna se moče jedan dan, a potom se rasporede u plitku posudu na sloj zemlje ili vate. Vrlo je važno upotrijebiti pšenicu koja nije tretirana kemijskim sredstvima.

KRALJICA CVIJEĆA Esencije ružinih latica pomažu za nesanicu, tjeskobu i probavu

Recept za čaj od prženih žitarica
Potrebne su vam 1-2 žlice smeđe riže, pšenice ili ječma te 300 ml vode. Žitarice operite i posušite. Zagrijte debelu tavu (najbolje od lijevana željeza) te pržite žitarice dok ne postanu zlatne i počnu ispuštati orašast miris. prelijte kipućom vodom i lagano kuhajte 15-20 minuta. ostavite da odstoji pet-deset minuta i procijedite.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 02.11.2019.

    nisam ih nikad probao ali dobar protiv gripe

Komentiraj...
Vidi sve komentare