U jutarnjim satima subote moguća je magla koja će se brzo razići, a diljem zemlje bit će toplo, ugodno i suho vrijeme. Najniže temperature u subotu iznosit će od 6 do 10 Celzijusa, dok će popodnevne biti od 16 °C na kopnu i 20 °C na Jadranu. U nedjelju će u unutrašnjosti biti slično vrijeme, a veća mogućnost pljuskova u poslijepodnevnim satima je u Dalmaciji i Ličko-senjskoj županiji.
|
Foto: Reuters/Pixsell
U subotu u Vrbovskom započinje tradicionalna dvodnevna Bundevijada - izložba autohtono uzgojene hrane i starih običaja i zanata Gorskog kotara. Uprizorenja zaboravljenih običaja vratit će vas u prošlost i upoznati s bogatom baštinom kraja, a djecu će zabaviti pastirske igre. Središnji događaj je odabir najmanje, najzanimljivije i najteže bundeve, kao i najukusnija slana te slatka jela od buče.
|
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
U petak 11. listopada svoja vrata otvaraju 28. Gavelline večeri predstavom "Zločin" u izvedbi Gradskog kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. Svake večeri do 19. listopada posjetitelji će moći uživati u najboljim predstavama javnih i gradskih kazališta u Hrvatskoj u kazalištu Gavella. Cijena je 70 kuna po osobi, a za grupe 45 kuna.
|
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Jesen je vrijeme maruna na Opatijskoj rivijeri, a osim tradicionalnih pečenih kestena u Lovranu, posjetitelji mogu kušati ukusne palačinke, med i ostale slastice s okusom maruna. U uskim ulicama tog istarskog gradića očekuju vas i štandovi s medicom, kao i zabavno-glazbeni program na glavnom gradskom trgu. Osim jela i pića, možete se rekreirati tradicionalnom vožnjom biciklom kroz stoljetne šume kestena i planinarski izlet na Učku.
|
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Dolaskom jesenskih dana noći postaju duže, a večeri u zagrebačkom Zoološkom vrtu Maksimir strašnije. To će posebno razveseliti najamanje, koji svake večeri od 7. do 31. listopada s početkom u 18 i 20 sati mogu upoznati razne likove iz hrvatske povijesti, legenda i mitova u noćnoj šetnji Maksimirom uz vodstvo coprnica. Tko ogladni u šetnji, glad će utažiti uz roštilj, a cijena ulaznice iznosi 35 kuna za djecu do 14 godina te 60 kuna za odrasle.
|
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Dubrovnik će 12. i 13. listopada zamirišati na vrući pekmez, džemove i marlemade na 7. hrvatskom festivalu tih proizvoda na trgu Luža ispred crkve sv. Vlaha. Tridesetak izlagača predstavit će svoje proizvode koje će ocjenjivati stručni žiri, a moći će ih isprobati svi posjetitelji.
|
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Svi medoljupci od petka do nedjelje mogu uživati na glavnom zagrebačkom trgu. Osim meda, na 50 štandova moći će se isprobati propolis, pelud, medenjake, medicu i licitare. Također, mogu se okušati i u vrcanju meda, ali isprobati i med gradonačelnika Milana Bandića.
|
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Gastronomski iznimno bogat vikend nudi uživanje u jesenskim plodovima, pa se džemovi mogu kušati u Dubrovniku, maruni u Lovranu, a bundeve u Vrbovskom