Idealna bundeva za rezbarenje mora biti svježa, zrela, bez oštećenja i što ravnijeg dna kako se ne bi prevrtala. Položite je na novine i nožem izrežite vrh peteljke, a rupa mora biti dovoljno velika da možete u nju gurnuti ruku. Također, rupa neka bude u obliku peterokuta ili šesterokuta te režite pod koso kako odrezani vrh ne bi upadao u bundevu. Zatim iz nje prvo rukom, a potom žlicom, najbolje onom za sladoled izvadite koštice i meso.
Sljedeći je korak crtanje očiju, nosa i ustiju flomasterom ili pastelom, a bilo bi dobro da su što veći. Nožem zatim izrežite zacrtane linije, a nakon toga izrezane dijelove odgurnite iznutra prema van. Za kraj unutra stavite svijeću, a bundevu poklopite odrezanim dijelom. Najbolje ju je držati vani jer će dulje ostati svježa, a možete je i posuti s malo cimeta pa će s upaljenom svijećom zamamno mirisati po kolaču.
Možete rezati i s dna
Bundeva će dulje ostati svježa ako izrezbarene dijelove premažete vazelinom. Umjesto s vrha, možete i rezati s dna, no onda ćete moći staviti samo bateriju.
Oblik lica
Umjesto crtanja po bundevi možete prvo na papiru nacrtati oblike pa ih zalijepiti na nju i zatim rezati.
Svijeća ili baterija
U bundevu je najbolje staviti malu bijelu svijeću u prozirnom svijećnjaku ili čaši, a umjesto nje možete staviti i bateriju.