Ako nemate vremena za kuhanje, a stisne glad, jaje na oko vjerojatno je najčešće rješenje. Nije svejedno pripremate li ga na malo slanine, ili tako da karamelizirate malo luka, na primjer, no to je tek jedan od bezbroj načina da jednom 'običnom' obroku dotjerate okus. Donosimo čak 17 trikova za pripremu savršeno ukusnih jaja:
1. Poširajte ih u mikrovalnoj...
Potrebna vam je šalica i tanjurić koji smiju u mikrovalnu, odnosno najmanja posuda s poklopcem koju smijete zagrijati u mikrovalnoj. Pažljivo razbijte jaje u posudicu, poklopite ju i stavite u mikrovalnu, na 45 do 60 sekundi.
2. Poširana jaja u foliji
Uzmite šalicu i obložite ju plastičnom folijom . Razbijte jaje u šalicu, pa čvrsto zavežite vrh folije i izvucite ga. Jaja u foliji spuštajte polako u vodu koja je zakuhala i ostavite dok se jaje ne stisne.
POGLEDAJTE VIDEO: Jaja u foliji
3. Trik s rupom Julie Child
Potrebna vam je pribadača, kojom ćete probušiti rupicu na ljusci. Ne brinite, rupica je dovoljno mala da ništa neće iscuriti. Dakle: Zakuhajte vodu, pribadačom izbušite rupicu na ljusci jajeta i stavite ga u kipuću vodu na 10 sekundi. Izvadite jaje, smanjite vatru pod loncem, pa ga dalje poširajte kao obično: razbijte ljusku i ispustite jaje u vodu.
4. Jaje u situ
Viška vode iz jajeta možete se riješiti tako da ga razbijete u sito, pa procijedite prije ubacivanja u zdjelu s vodom radi poširanja ili u tavicu radi prženja. Kad višak tekućine oteče, pripremite ga kao obično.
5. Omlet iz vrećice
Pripremite omiljeno povrće koje dodajete u omlet (na primjer, narezani poriluk, narezanu papriku, malo ribane mrkve i celera i slično), pa to ubacite u vrećicu za zamrzavanje. Dodajte jaje, dobro promućkajte, da se sastojci povežu, pa ubacite u lonac s vrućom vodom i ostavite da lagano kuha.
POGLEDAJTE VIDEO: Omlet iz vrećice
6. Omlet u kuhalu za rižu
Kuhalo za rižu lagano posprejajte uljem, ubacite jaja i lagano ih promiješajte viljuškom, pa dodajte sastojke koje želite. Upalite kuhalo i pričekajte da se ispeče. Ovo je zgodno rješenje za pripremu omleta na putu, ili u studentskom domu, na primjer, jer vam nije potreban štednjak.
7. Omlet iz mikrovalne
Razbijte jaja, istucite ih, dodajte željene sastojke, pa prelijte u posudice za muffine i stavite posudicu u mikrovalnu pećnicu. Bit će gotovo začas.
8. Omlet iz protvona
Ulijte više jaja u posudu, istucite ih, začinite i prelijte u veliki protvan, pa pecite u pećnici. Nakon toga čašom izrežite krugove jaja za sendvič. s tim da ih možete i zamrznuti, pa samo izvaditi prije doručka.
9. Odvojite bjelanjak i žutanjak
Umjesto da petljate dok razbijate jaja, žutanjak ćete najlakše odvojiti bočicom za vodu. Razbijte jaje na tanjurić, pa grlom prazne bočice za vodu 'usisajte' žumanjak i preselite ga u šalicu.
10. Jaja pečena u kalupima za muffine
Jaja razbijte u kalup za muffine, začinite po želji i pecite ih u pećnici - dobit ćete savršeni dodatak za sendvič. .
11. Jaja pečena na mokrom ručniku
Zvuči ludo, no ako na rešetku u štednjaku stavite mokar ručnik, pa na njega poslažete jaja i ispečete ih u pećnici, dobit ćete savršeno kremasta - kuhana jaja.
12. Jaja u pretis-loncu
Stavite šalicu do dvije vode u pretis lonac, pa stavite jaja na dno. Poklopite i upalite vatru pod loncem. Trebat će desetak minuta da voda zakuha i lonac zapišti - nakon toga kuhajte jaja oko dvije minute. Potom ispustite pritisak i ostavite jaja u loncu još desetak minuta. Nakon toga možete ih izvaditi i očistiti.
13. Savjeti za meko i tvrdo kuhano jaje u pretis loncu
Želite li meko kuhano jaje, kuhajte ga 3 minute na niskom tlaku, zatim brzo otpustite tlak u posudi i prebacite jaja u ledenu kupku. Žutanjak će vjerojatno još biti u polutekućem stanju.
Za srednje kuhano jaje kuhajte ga 4 minute na niskom tlaku, brzo otpustite tlak i prebacite jaje u ledenu kupku. Tvrdo kuhano jaje, pogađate, treba kuhati 5 minuta na niskom tlaku te ponoviti sve do prebacivanja u ledenu kupku. Ta će jaja biti odlična za salate.
14. Soda bikarbona za lakše guljenje
Da biste lakše ogulili jaja, u vodu u kojoj ih kuhate dodajte 1/4 žličice sode bikarbone. Iznenadit ćete se koliko će ih biti lakše oguliti.
15. Ogulite ih u - staklenki
Tvrdo kuhana jaja možete lako oguliti tako da ih promućkate u staklenki u koju ste dodali malo vode.
16. Ispušite ih iz ljuske
Otvorite jaje s jedne strane, očistite ljusku s vrha, pa okrenite jaje i ispušite ga na drugoj strani.
17. Ogulite ih - žlicom
Ako vas muči čišćenje sitne smrvljene ljuske s jajeta, pomozite si žličicom - jednostavno ju podmetnite pod ljusku, pa njome zaokružite oko jajeta, prenosi savjet portal Tasty.