'Cacio e pepe' talijansko je jelo sa samo tri sastojka, od kojih su dva onima koji znaju talijanski vidljiva već iz naslova: 'cacio' je romanizam za ovčji mliječni sir a 'pepe' papar - ta dva sastojka s tjesteninom (i puno škrobne vode u kojoj se kuhala) daje bogati ukusni kremasti umak.
POGLEDAJTE VIDEO:
Prema legendi, jelo se prvi put pojavilo prije više stoljeća među pastirima koji proljetne i ljetne mjesece provode na livadama Apeninskih planina na talijanskom poluotoku. Dok su pazili na svoja stada, pastiri su navodno svraćali u trgovine sa sušenom sirovom tjesteninom i kupovali nju i papar; sastojke koji su jeftini, otporni na kvarenje i lagani za transport. Miješali su ih sa sirom koji su sami radili od mlijeka svojih ovaca stada i radili ukusno i jednostavno jelo koje ih je grijalo za hladnih večeri.
Cacio e pepe u svojoj je osnovi zaista jednostavno jelo i tajna njegova uspjeha leži upravo u čistoći malobrojnih sastojaka. Chef u francuskom restoranu 'Le George Restaurant' Simone Zanoni podijelila je za BBC recept:
'Spaghetti Cacio e Pepe Simone Zanoni'
Sastojci:
- 200 g kvalitetnih špageta (Zanoni koristi brend Neapolitan)
- 4-7 g zrna divljeg crnog papra (prilagodite ukusu, ovisno koliko je jak)
- 160 g tvrdog sira Pecorino Romano, plus dva komada kore Pecorino sira (ili sira po izboru)
- 3 l vode začinjene sa 15 g soli
Priprema:
Papar istucite u posudici za začine i usitnite ga, a Pecorino sir naribajte s ribežom na najsitnije. Stavite vodu da uzavre, začinite solju i dodajte špagete. Na tavi popržite 3/4 papra koji ste usitnili na laganoj vatri oko 1 minute. Pazite da ne izgori. Maknite tavu s vatre, a papru polako dodajte 2 do 3 žlice vode sa škrobom od tjestenine. Ostavite nek uzavre pa dodajte kore od sira i lagano pirjajte.
Kad su špageti napola kuhani (nakon otprilike šest minuta), prebacite ih u tavu s paprom i škrobnom vodom tjestenine. U tavu ulijte još jednu litru vode. Nakon još nekoliko minuta izvadite kore Pecorino sir i stavite ih u lonac u kojem se neće zalijepiti. Ugrijte ga na srednje jakoj vatri da se kora tostira obje strane. Izvadite i stavite na stranu.
Poslužite tjesteninu u zagrijanoj posudi. Pospite s preostalim paprom i s malo svježe naribanog Pecorina. Fino nasjeckajte prženu koricu Pecorina i pospite komadiće po vrhu.