1. Zdravi kolač od zobi, kikirikija, čokolade, meda
Kolač možete raditi na šalice ili vagati svaki sastojak, kako vam je zgodnije.
POGLEDAJTE VIDEO Pogledajte kakve slastice radi mladić iz Zadra:
Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
- 1 i pol šalica (180 g) zobnih pahuljica
- 1/3 šalice (60g) grožđica
- 3/4 šalice (75g) nesoljenih badema
- 1/4 šalice (20g) nezaslađenog ribanog kokosa
- 1/4 žličice (2g) soli
- 1/2 šalice (120g) maslaca od kikirikija
- 1/4 šalice (80g) javorovog sirupa, nektara agave ili meda
- 2 žlice (30g) kokosovog ulja
- 1 žličica (5g) ekstrakta vanilije
Čokoladna glazura:
- 1/4 šalice (30g) kakao praha
- 1/4 šalice (80g) meda ili javorovog sirupa
- 2 žlice (30g) kokosovog ulja, rastopljeno
- 1/2 žličice (2,5g) ekstrakta vanilije
Pogledajte kako ih napraviti i u videu:
Priprema:
Pripremite četvrtasti protvan promjera 20x20 centimetara, ili iskombinirajte sa onime što imate. Ukoliko imate samo velike protvane, napravite duplu smjesu. Na protvan stavite papir za pečenje.
U blender stavite zobene pahuljice, bademe, grožđice, kokos i sol pa miksajte dok se sve ne sjedini.
U malu tavu stavite kikiriki maslac, med (javorov sirup ili nektar agave) i kokosovo ulje te otopite na laganoj vatri. Maknite i dodajte ekstrakt vanilije.
Tu smjesu prelijte preko smjese u blenderu i nastavite miksati dok se sve dobro ne pomiješa.
Potom smjesu stavite u protvan pa zagladite mokrom žlicom (ispupčenom stranom). Nakon toga napravite čokoladnu glazuru. Pomiješajte sve sastojke pa ravnomjerno rasporedite na kolač. Na kraju ga prije rezanja držite dva sata u hladnjaku pa narežite na kockice.
2. Lijeni čokoladni kolač
Recept je osmislila amaterska kuharica Walla Abu-Eida koja za svoje pratioce na Instagramu osmišljava razne gastro kreacije. Njen je 'lijeni kolač' postao osobito popularan zbog svog fantastičnog okusa, ali i jednostavnosti.
Tri sastojka potrebna za ovaj desert, a to su:
- 600 ml vrhnja za šlag
- 700 g čokolade
- omiljeni suhi keksi po izboru (Walla koristi 3 paketa Lotus Biscoff)
Za početak, otopite čokoladu i pomiješajte sa istučenim vrhnjem dok se ne sjedine. Kekse razlomite na komadiće i dodajte u čokoladnu smjesu i dobro promiješajte.
Smjesu potom izlijte na pladanj zaštićen papirom i zamrznite na par sati - dok ne očvrsne. Nakon toga ga izvadite, ukrasite po želji i uživajte u fantastičnom okusu, a kolač potom držite u hladnjaku kako bi bio savršenog okusa svaki put kad ga se poželite.
Walla ga najčešće dekorira s jagodama i komadićima čokolade, no dodatke birajte po vlastitom ukusu.
3. Torta od jagoda i banana
Sastojci:
- 300 g jagoda,
- 2 banane
- 150 g šlaga
- 60 g šećera u prahu
- 300 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
- 200 do 300 g keksa s maslacem
Priprema:
Voće izrežite na šnite pa umutite šlag sa šećerom i jogurtom (ili vrhnjem). Potom podlogu na kojoj će torta stajati premažite tom smjesom, u tankom sloju. Na to slažite kekse pa ih premažite istom smjesom i na to posložite banane.
Na banane stavite sloj kreme, na to kekse, na kekse kremu i na kremu jagode. Jagode premažite kremom pa poredajte još jedan sloj keksa. Ostavite malo kreme za premazivanje torte sa svih strana. Na kraju je ukrasite komadima jagoda. Prije posluživanja ostavite u hladnjaku dva do tri sata.
4. Domaće 'Toblerone'
Sastojci:
- pola šalice maslaca
- 2/3 šalice crne čokolade
- jedna i pol šalica mljevenih lješnjaka
- 1 šalica sjeckanih lješnjaka
- 8 žlica vode
- malo više od jedne šalice šećera u prahu
*šalica od 2,5 dcl
Postupak:
Rastopite šećer i vodu pa u tome otopite maslac i potom čokoladu. Dodajte lješnjake i dobro promiješajte. Oblikujte smjesu trokutasto - u tome će vam pomoći aluminijska folija. Stavite kratko u duboko zamrzavanje da se smjesa dobro stisne.
Po želji možete na kraju preliti desert topljenom čokoladom.
5. Kuglice od kokosa i čokolade
Sastojci:
- 1 i 3/4 šalice kokosa
- 3 žličice kokosovog ulja
- 3 žličice javorovog sirupa
- 2 žličice nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/8 žličice soli
- tamna čokolada
Priprema:
Miješajte jednu šalicu kokosa i kokosovo ulje velikom brzinom dok ne postane gotovo kao maslac. Dodajte javorov sirup, kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije i sol te dobro promiješajte da se poveže. Dodajte ostatak kokosa i umijesite kao tijesto. Potom oblikujte kuglice i stavite u hladnjak na sat vremena, a može i preko noći, ako vam se ne žuri.
Otopite tamnu čokoladu u mikrovalnoj ili u tavi uz dodatak vrlo malo ulja ili margarina. Odmah umačite kuglice u čokoladu i posipajte kokosom pa vratite u hladnjak na pet do 10 minuta. Umjesto crne čokolade, možete koristiti i bijelu.