To je to što me zanima!

Brzi ručak: Blagdanski ostaci za nove maštovite i fine obroke

Ostaci od blagdana mogu postati fina nova jela. Iskoristite slasnu kuhanu šunku, jaja, mladi luk, pečenja i višak kruha s blagdanskog stola za pripremu brzih i finih složenaca, tjestenine, variva...
Vidi originalni članak

Uskrs je za sobom ostavio hranu bogate blagdanske trpeze koja se savršeno sljubljuje u brojnim jelima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Višak kruha iskoristite za bruschette. Premažite kriške smjesom maslinova ulja i sjeckana češnjaka te na njih slažite komadiće šunke ili pečenja, malo sira i povrće po želji. Nadjeveni kruh zapecite u pećnici desetak minuta. Odličan slani zalogaj su i muffini.

U klasično tijesto s praškom za pecivo umiješajte začine po želji, ostatke kuhane šunke, komadiće sira i crvene paprike ili drugog povrća te ispecite u kalupima za muffine.

Kuhana jaja obložite tijestom od brašna, kvasca i tople vode. Uvaljajte u krušne mrvice pa pržite u vrućem dubokom ulju, okrećući ih sa svih strana.

FANTASTIČNO TIJESTO Dizano, prhko, slatko ili slano - kako da uvijek dobro ispadne?

Šunka za okus

Ostaci šunke idealni su za sve vrste složenaca od tjestenine, krumpira, povrća i palente. Svaka fritatta ili omlet bit će ukusniji umiješate li sjeckanu šunku. Pomiješana s ribanim sirom, gljivama ili mladim špinatom, može poslužiti kao nadjev za slane palačinke i jastučiće od tijesta.

Ostaci šunke mogu zamijeniti sušeno meso u svakom varivu ili krem juhi. Dat će blag miris i lagani okus dimljenog mesa varivima od graha, poriluka, kelja, brokule, mahuna i drugog kuhanog povrća.

Ploške kobasica u francuskom krumpiru zamijenite komadima šunke pa posložite u redovima s kuhanim krumpirom i ostacima jaja. Ostatke šunke možete pomiješati s mlijekom natopljenim kruhom, kosanim mladim lukom i jajima te dobivenu smjesu ispeći u duguljastom kalupu u pećnici. 

Komade pečenog mesa iskoristite za gulaš ili ragu tako što ćete ga ubaciti pred kraj kuhanja, kad povrće omekša. Suhoću u roladama od bijelog mesa peradi izbjeći ćete ako ih nadjenete ploškama šunke, krem sirom i začinskim biljem.

Zamotajte meso u aluminijsku foliju ili ga kuhajte u vodenoj kupelji kako bi ostalo sočno. Mljeveno pečeno bijelo meso peradi iskoristite za terinu. Obogatite joj okus pistacijama ili sjeckanim crvenim paprikama.  

Jednostavan i brz način za iskoristiti ostatke pečenog mesa je priprema salata, koje možete začinite nekim od maštovitih dresinga. 

Od juha do pita

Od ostataka pečenja i kuhane šunke možete napraviti i sendviče, namaze, variva, juhe, ražnjiće, složence te pite od prhkog ili lisnatog tijesta. Ako vam je uz meso ostalo i mlinaca, napravite složenac.

Kuhane mlince posložite na dno posude za pečenje, zalijte bešamelom, puretinom i povrćem, prekrijte komadićima starog kruha i zapecite.

JAJA ZAMIJENITE BANANOM Zaboravili ste kupiti sastojke za ručak? Zamijenite ih ovim...

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 03.04.2018.

    ma sve lagano treba jesti nakon uskrsa.

  • 03.04.2018.

    Ja volim bez ostatka. 😉

  • Gost_Gost 03.04.2018.

    Nije ništa ostalo, danas se kuha grah, solo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare