1. Chia puding s kivijem
Sastojci:
- 200 ml grčkog jogurta
- 3 kivija
- 4 žlice chia sjemenki
- žlica meda
- limun
POGLEDAJTE VIDEO:
Priprema: Chia sjemenke umiješajte u jogurt i ostavite pola sata pa povremeno promiješajte. U manje staklenke nasjeckajte po jedan kivi, dodajte limunov sok, prebacite gusti chia puding i složite na vrh ploške preostaloga kivija. Prelijte medom i stavite u hladnjak do posluživanja.
2. Puding od banane, čokolade i cimeta
Sastojci:
- 4 zrele banane
- 3 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice meda
- žličica cimeta
- žličica vanilije
- Šaka lješnjaka za posipanje
Priprema: U blender ubaci banane, kakao u prahu, med, cimet i žličicu vanilije. Blendaj dok ne dobiješ glatku kremu. Kremu prebaci u posudice te ih stavit u hladnjak kako bi se stisle i poprimile teksturu pudinga. Za to vrijeme tostiraj lješnjake. Nasjeckaj ih i ohladi, pa pospi po vrhu pudinga.
3. Puding od čokolade i avokada
Sastojci:
- 1 1/2 banana avokado
- 1/4 šalice kakaa
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice cimeta
Priprema: U multipraktik stavite banane, avokado i kakao. Usitnite dok smjesa ne postane glatka s malo grudica. Zatim ulijte javorov sirup i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vaniliju i cimet te još malo blendajte. Ulijte u čaše i stavite u hladnjak na najmanje sat i pol.
4. Puding od Nutelle
Sastojci:
- 100 g tamne čokolade
- 30 g kukuruznog škroba
- 50 g šećera
- 25 g kakaa u prahu
- žličica soli
- 700 ml mlijeka
- 300 g Nutelle
- Dodatno: 70 g lješnjaka 2 žlice maslaca
Priprema: Sitno nasjeckajte tamnu čokoladu. Pomiješajte šećer, kukuruzni škrob, kakao i solu posudi. Stavite na laganu vatru pa polako dodajte mlijeko, uz stalno miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Nastavite energično miješati i kuhaj dok se puding ne zgusne i ne pojave se mjehurići, što će trajati 10-ak minuta. Maknite s vatre pa umiješajte čokoladu. Kad se čokolada rastopi, dodajte Nutellu i sjedinite. Puding prebacite u posudice pa ga obložite plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Lješnjake grubo nasjeckajte pa ih stavi na laganu vatru s dvije žlice maslaca. Miješajte i pričekajte da maslac lagano posmeđi. Maknite s vatre i pričekajte da se malo ohladi.
5. Puding od karamele s okusom kave
Sastojci:
- žlica mljevene kave
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 4 jaja
- litra mlijeka
- maslac za premazivanje posuda
Priprema: Istopite pola količine šećera, kavu i par žličica vode, kuhajte miješajući dok ne dobijete karamelu svijetle boje. Namažite maslacem četiri posudice (otporne ne toplinu) i ulijte karamelu. U posudi pjenasto umutite jaja, dodajte polako toplo mlijeko i miješajući zagrijte na umjerenoj vatri. Ugasite prije nego što provri. Ulijte puding u kalupe, stavite ih u posudu s vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180° C 40 minuta, dok se puding ne zgusne. Izvadite kalupe iz pećnice, ostavite puding da se ohladi, a potom ga stavite u frižider na 2-3 sata. Ukrasite po želji, primjerice jabukama.
6. Puding od riže
Sastojci:
- 250 grama riže okruglog ili kratkog zrna - tijekom kuhanja oslobađa škrob bolje od riže dužeg zrna
- 3 litre punomasnog mlijeka - masnoća ga čini kremastijim
- 100 mililitara vrhnja
- 250 grama šećera
- dva štapića cimeta
- cimet u prahu, po ukusu
- korica jednog limuna
- sol
Priprema:
Rižu stavite u kipuću vodu u veliki lonac i promiješajte da pusti škrob. Nakon otprilike 5-10 minuta maknite vodu i vratite rižu na srednju vatru. Malo po malo dodajte vruće mlijeko.
Dodajte žličicu soli, koricu limuna, cimet i vrhnje. Najvažniji dio izrade arroz con leche (riže na mlijeku) je stalno miješanje smjese kako se ne bi zalijepila. To možete raditi oko 40 minuta. Kad tekstura pudinga postane kremasta, dodajte još vrućeg mlijeka i miješajte bez prestanka.
Kad se mlijeko upije, dodajte šećer i miješajte još 5-10 minuta. Kušajte rižu kako biste provjerili jesu li zrna kuhana i je li tekstura pudinga dovoljno gusta. Ako je riža još tvrda, ali nije dovoljno kremasta, slobodno dodajte još malo mlijeka, samo pazite da se tekućina ne zalijepi. Prije nego se smjesa ohladi, uklonite štapiće cimeta i koricu limuna. Prilikom posluživanja, vrh pudinga možete posuti šećerom i cimetom.
7. Chia sjemenke s preljevom od jagode
Sastojci:
- 1/4 šalice chia sjemenki,
- šalica bademovog mlijeka,
- 1/2 žličice cimeta u prahu,
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- , 2 žlice džema od jagoda,
- dl vode,
- 500 g jagoda,
- žlica voćnog likera ili ruma,
- žličica agar agar praha,
- indijski oraščići,
- komadići kokosa
Priprema: Pola količine jagoda izmiksajte i zagrijte s malo vode. Umiješajte džem i kratko prokuhajte. Maknite s vatre i umiješajte agar agar prah. Kad se umak zgusne i ohladi, umiješajte liker. Stavite u hladnjak dok pripremate puding od chia sjemenki. Stavite chia sjemenke u zdjelu, te ih namočite u mlijeko. Dodajte cimet i vaniliju, te ostavite neka sve odstoji 30 minuta, povremeno miješajući. Kad je smjesa dovoljno gusta posložite desert.
U staklenu stavite 3 žlica guste smjese, pa zatim red ploški jagoda, red chia pudinga, pa preko njega preljev od jagoda. Preostali puding u tankom sloju nanesite na vrh, po njemu posložite komade kokosa i indijskih oraščića, te jednu cijelu jagodu, pa stavite u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi.
8. Puding od manga
Sastojci:
- 500 g mango (mesnati dio)
- 4 žlica želatina
- 5 list riblje ljepilo
- 250 g šećer, kristal
- 250 g mlijeko kravlje, punomasno
- 0.50 mala žlica ekstrakt manga
- 0.50 mala žlica boja za kuhanje, žuta
Priprema: Izvadite meso manga i izmiksajte ga s čašom vode. U svije čaše zavrele vode dodajte želatinu, riblje lijepilo, šećer; sve rastopite pa dodajte miksani mango. Kuhajte 2-3 minute dobro miješajući, maknite i s vatre i dodajte mlijeko, ekstrakt manga, boju. Ulijte smjesu u kalup za puding i ostavite u hladnjaku. Ukrasite zašećerenim trešnjama i poslužite.