Uz dobru kombinaciju začina i piletina sa žara može postati vrhunsko jelo bogato okusima. A zato je važno znati pravi omjer za pripremu aromatičnih marinada. Piletinu je najčešće dovoljno marinirati četiri sata kako bi meso upilo sve mirise. A ako vam se žuri, možete pripremiti začinsku smjesu, koju možete čuvati i tri mjeseca u zatvorenoj staklenoj posudi.
Pomiješajte tri žlice mljevene paprike, žlicu smeđeg šećera, po dvije žličice češnjaka u prahu i mljevenoga kima, po žličicu soli, sušenog origana i papra te četvrtinu žličice kajenskog papra. Pomiješajte sve sastojke pa na pola kile piletine bez kosti ili na 700 g s kostima utrljajte dvije žlice pripremljenog začina. Ostavite je na sobnoj temperaturi 15 min prije roštiljanja ili je prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku najviše 24 sata. Ta je smjesa izvrsna i za rebarca, odreske te ribu. Volite li limun, pomiješajte žlicu ribane limunove kore, po tri žlice limunova soka i maslinova ulja, četiri zgnječena režnja češnjaka, žlicu crnog papra i pola žličice soli. Piletinu marinirajte u hladnjaku četiri sata.
Marokanska marinada
Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 2 žlice mljevenoga kima, 2 žlice mljevene paprike, 2 žlice šećera, 2 žlice svježeg limunova soka, 2 mljevena režnja češnjaka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1/4 žličice cimeta
Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Pola kile piletine bez kosti ili 750 g s kostima marinirajte s 1/3 šalice marinade. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku od 4 do 12 sati. Ova je marinada dobra i za ribu, ali nju nemojte marinirati dulje od pola sata.
Karipska marinada
Sastojci: 2 žličice sušene majčine dušice, 2 žličice soli, 2 žličice papra, 2 žličice češnjaka u prahu, 1 žličica cimeta, 1 žličica mljevenoga korijandra, 1 žličica mljevenog đumbira, 3/4 žličice kajenskog papra, 1/2 žličice mljevenoga muškatnog oraščića
Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Na pola kile piletine bez kosti ili na 700 g s kostima utrljajte dvije žlice smjese. Ostavite je na sobnoj temperaturi 15 min prije pripreme ili prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku najviše 24 sata. Gotovu piletinu prelijte limunovim sokom.
Pikantna marinada od naranče
Sastojci: 1 žlica ribane narančine kore, 2 žlice svježeg narančina soka ili vinskog octa ili biljnog ulja, 1 žlica koncentrata rajčice, 1 žlica čilija u prahu, 1/2 žličice sušenog origana, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke pa u marinadu dodajte pola kile piletine bez kosti ili kilu s kostima. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku četiri sata.
Marinada od crnog vina
Sastojci: 3 žlice crnog vina ili crnoga vinskog octa, 3 žlice biljnog ulja, 4 zgnječena režnja češnjaka, 1 žlica dijonskog senfa, 2 usitnjena lovorova lista, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke te dodajte pola kile piletine bez kosti ili kilu s kostima. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku četiri sata.
Tangy
Pomiješajte po 2 žlice jabučnog octa, jabučnog soka i biljnog ulja, po žličicu majčine dušice i senfa te po 1/2 žličice soli i papra.