To je to što me zanima!

Bruschette: Savršeni kao prilog, ali mogu biti i večera

Originalne bruschette sastoje se od prepečenoga kruha natrljanog češnjakom i maslinovim uljem te začinjenih solju i paprom, a danas postoji bezbroj verzija
Vidi originalni članak

Bruschette su slasno predjelo iz srednje Italije još iz 15. st. Pripremaju se bez imalo muke, elegantno su samostalno jelo, a mnogi se slažu i da su odlične uz tjesteninu ili kao prilog. Želite li pripremiti brzo i ukusno predjelo, užinu ili čak večeru, iskoristite stari kruh i u trenu pripremite pravu poslasticu u obliku omiljenih talijanskih sendviča. Prave se tako da se kruh ispeče u pećnici, oko deset minuta na 220˚C, ili na tavi dok ne potamni i postane hrskav, a potom se na njega poslažu željeni sastojci. Originalne bruschette sastoje se od prepečenoga kruha prije ili poslije pečenja natrljanog češnjakom i maslinovim uljem te začinjenih solju i paprom. 

Na to se stavljaju sastojci prema želji - najčešće rajčice, mozzarrela, sirevi, gljive, smokve, pršut, panceta, srdele i sardine, a osobito su ukusne bruschette s povrćem.  Najpopularniji recept izvan Italije uključuje bosiljak, rajčice, češnjak, luk i mozzarellu. No pravite ih sa svime što vam se nađe pri ruci - od svih vrsta povrća do mesa s začinskim biljem. Kako biste isprobali što više kombinacija, pripremajte ih s raznim vrstama kruha.

Bruschette s tunjevinom 

Ispecite kriške kruha. Izmiješajte češnjak i maslinovo ulje te time premažite po jednu stranu svake kriške kruha. U manjoj posudi izmiješajte narezane komade rajčica, sir, tunjevinu i peršin pa sve začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Bruschette poslažite na listove zelene salate, a na svaku stavite po dvije žlice smjese.

Bruschette s rajčicama i bosiljkom

U zdjeli izmiješajte rajčice, bosiljak, ocat, šećer i žlicu ulja. Posolite i popaprite. Prepecite kruh u pećnici. Rasporedite pečeni kruh na tanjure, a zatim češnjakom premažite kriške kruha. Pospite ih preostalim maslinovim uljem. Na svaku krišku stavite po žlicu, dvije smjese od rajčica i bosiljka. Poslužite bruschette.

Slasne bruschette s pršutom i smokvama

Narežite kruh na kriške, a zatim ih istrljajte češnjakom. Poprskajte ih maslinovim uljem, začinite solju i paprom te pecite dok ne postanu lagano hrskave. Ostavite da se ohlade nekoliko minuta, a onda ih pospite mascarponeom. Poslažite narezane smokve i pršut, a onda još malo posolite i popaprite te poprskajte maslinovim uljem. Poslužite.

Bruschette s pečenim paprikama

Zagrijte pećnicu na 190°C. U posudi zagrijte dvije žlice maslinova ulja, dodajte narezane paprike i pecite ih 12-15 min. Pospite šećerom, dodajte kapare i bosiljak te začinite solju i paprom. Kriške kruha istrljajte češnjakom i pospite maslinovim uljem pa ih pecite sedam-deset min. Na svaku krišku stavite žlicu smjese i komade gorgonzole.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare