To je to što me zanima!

Breskvice - neodoljivi kolačići koji nas vraćaju u djetinjstvo

Naše mame, bake, prabake svakog su Božića pripremale breskvice. Djeca bi se tada sjatila oko njih čekajući da prstićima mogu "počistiti" zdjelu u kojoj je bila krema
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • žlica mlijeka u prahu
  • vrećica praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • 2 dl ulja
  • ribana korica limuna

Za nadjev:

  • 2 dl mlijeka
  • 250 g mljevenih oraha
  • 2 žlice ruma
  • 200 g šećera
  • dl vode
  • po prstohvat žute i crvene boje
  • 150 g šećera za posipavanje

Priprema:

Korak 1: Jaja, šećer, mlijeko u prahu, prašak za pecivo i 4 žlice brašna pomiješajte i ostavite neka miruje 15 minuta. Dodajte ulje, koricu limuna i ostatak brašna, te umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglice veličine oraha i pecite oko 10 minuta na 170°C.

Korak 2: Tople breskvice s donje strane izdubite žličicom. Pomiješajte orahe za nadjev sa šećerom, usitnjene mrvice od izdubljenih breskvica i rum, pa prelijte mješavinu mlijekom. Svaku polovicu napunite nadjevom i spojite po dvije u breskvicu.

Korak 3: U dvije posude razdijelite vodu i u svakoj umutite boju. Obojite breskve kistom, prvom žutom, pa zatim crvenom bojom i obilno uvaljajte u šećer. Ostavite neka se suše na zraku najmanje 12 sati.

Savjet:

Breskvice su neizostavne hrvatske blagdanske slastice. S vremenom otpuste, pa su ukusnije što dulje stoje. Umjesto mlijeka u prahu, u smjesu možete dodati i žlicu kiselog vrhnja, koje će mu dati jednaku prhkost.

Idi na 24sata

Komentari 69

  • Kakica8 20.12.2016.

    Mi doma smo promijenili recept. U tijesto ide čokolada, a punjeni su višnjama i čokoladno glazirani...

  • Tišina mora 20.12.2016.

    obožavam ih ...jedan od najdražih kolača su mi

  • kliko 20.12.2016.

    Očajno loši "sitni kolači" jeftinog okusa...

Komentiraj...
Vidi sve komentare