To je to što me zanima!

Božićni panj - čokoladna torta koja osvaja i tako lako sprema

Božićni panj, Buche de Noel ili grana svjetski je poznat blagdanski kolač koji svoju popularnost zahvaljuje jednostavnoj izradi, odličnom okusu i maštovitim kremama
Vidi originalni članak

Jednostavan biskvit

Za izradu vam je potreban lim za pečenje 38x25cm dubine oko 2,5 cm ili približnih dimenzija, papir za pečenje, 5 jaja, 3/4 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice brašna za kolače, 2 čajne žlice gustina, 1/3 šalice kakaa. Istucite žumanjke s pola šalice šećera na pari sve dok smjesa ne postane blijeda i gusta. Tada u posebnoj zdjeli izmiješajte bjelanjke i šećer na pari dok ne dobijete gusti snijeg. 

U treću zdjelu stavite brašno, gustin i kakao. Zatim lagano izmiješajte smjesu s bjelanjcima i žumanjcima te potom dodajte ostale sastojke. Smjesu stavite u lim za pečenje te peći oko 10 minuta na 180°C. Za to vrijeme izradite kremu po želji kojom ćete puniti panj. Nakon što se biskvit ohladio stavite ga na vlažnu krpu ili masni papir, namažite kremom i zamotajte. Nakon što se kolač ohladio u hladnjaku, premažite ga ostatkom file.

Krema od kave

Za kremu vam je potrebna 1 šalica slatkog vrhnja, 1/4 šalice šećera u prahu, 1 i pol čajna žličica instant kave. U zdjelu ulijte slatko vrhnje i kavu te izmiješajte na najmanjoj brzini koju ćete potom povećavati oko pet minuta. Nakon što je krema gotova, stavite je u hladnjak da se ohladi i potom rasporedite na biskvit. 

Tradicionalni Buche de Noel s kremom od lješnjaka

Za biskvit od 4 jaja odvojite žumanjka od bjelanjaka. U žumanjke dodajte 130 g šećera i izmiješajte mikserom na najvećoj brzini te dodajte malo tekućeg ekstrakta vanilije. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg te zatim pomiješajte sa žumanjcima laganim kružnim pokretima. Pomiješajte 80 g brašna s dvije male žličice gustina te u dva navrata pomiješajte sa smjesom od jaja. Papir za pečenje postavite u lim i kistom premažite otopljenim maslacem i na to istresite smjesu. Pecite 10-ak minuta na temperaturi od 180°C. Nakon što je biskvit pečen na njega stavite još jedan papir za pečenje te ga pomoću drugog pleha preokrenite. Na površinu stavite vlažnu krpu te još jednom preokrenite kako bi krpa bila na dnu. Nježno zamotajte biskvit.

Za kremu od lješnjaka potrebno vam je 500 ml slatkog vrhnja, 150 ml mlijeka, 150 g šećera, 200 g bijele čokolade, 200 g prženih lješnjaka.  Pržene lješnjake sameljite te pomiješajte slatko vrhnje i šećer te stavite na laganu vatru. Nakon što se šećer rastopi u vrhnju, dodajte čokoladu. Nakon što se ona rastopi dodajte mljevene lješnjake i mlijeko. Krema je gotova nakon što postane gusta i jednolična. Nakon što se ohladi razradite ju mikserom. Odvojite 2/3 kreme od lješnjaka i njome premažite biskvit.

Za glazuru pomiješajte otopljene tamne čokolade i pomiješajte s ostatkom kreme od lješnjaka. Nakon što ste na vrh rolade rasporedili kremu, na nju stavite jedan od odrezanih rubova. Vilicom napravite crte po kremu kako bi dobili izgled pravog panja te cijeli kolač posipajte čokoladnim mrvicama. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • ŽeljkoKranjčević 21.12.2013.

    Božični panj je rolada od čokolade i svilicom napravljene crte ko kora od drveta.Čokolada je dobra u svim kombinacijama:samo treba biti mastoviti.

  • gandi1 20.12.2013.

    njami :-)

  • hurem27 20.12.2013.

    obožavam kolače

Komentiraj...
Vidi sve komentare