Tradicionalna ponuda slastica i kolača nezamisliva je bez posebnog prazničnog okusa, slasnog kuglofa od suhog voća, s malo naribane korice naranče i limuna koji čeka posebne prilike
Vidi originalni članak
U moru blagdanskih slastica svakako se mora istaknuti i kuglof. Nezaobilazan je dekor u ponudi naših stolova, a osobito njegova priprema dolazi do izražaja za vrijeme praznika. Mnogo je ukusnih verzija i recepata kako pripremiti savršen božićni kuglof, a mi vam donosimo još jedan. Ovaj put obogaćen suhim voćem i mirisnim koricama citrusa.
POGLEDAJTE VIDEO:
Božićni kuglof sa suhim voćem
Kako biste ispekli savršen blagdanski kolač, pripremite kuglof i pecite ga prema uputama.
- Sastojci: 350 g brašna, 200 ml tekućeg jogurta, 1 vanilin šećer, 200 ml mineralne vode, 1 prašak za pecivo, 1 žlica cimeta u prahu, 100 ml ulja, 200 g smeđeg šećera, 100 g grožđica, 100 g brusnica, 1 žličica kakaa, naribana korica jednog limuna, naribana korica jedne naranče, komadić maslaca ili margarina, nekoliko žličica šećera u prahu, po želji za dekoriranje
- Priprema: Suho voće potopite u malo vode da nabubri i omekša. Ulijte jogurt, mineralnu vodu i ulje u posudu i dobro izmiješajte mikserom. Zatim dodajte šećer i vanilin šećer koje ćete ponovo umutiti u smjesu mikserom. U drugu zdjelu pomiješajte brašno s cimetom i praškom za pecivo. Pomiješajte suhe i tekuće sastojke, mutite mikserom dok se ne dobije ujednačene tekstura smjese. Procijedite suho voće koje ćete zajedno s naribanom koricom limuna i naranče dodati u smjesu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, kalup za kuglof namažite komadićem maslaca ili margarina, potom izlijte smjesu u kalup i ubacite ga u pećnicu. Pecite ga otprilike 55 minuta. Nakon što izvadite kolač iz pećnice, ostaviti kuglof da stoji u kalupu 15 minuta. Pažljivo ga izvadite i ostavite da se hladi. Po želji ga dekorirajte šećerom u prahu. Savjetuje se rezati slasticu tek nakon što odstoji sat vremena, piše Atma.