To je to što me zanima!

Božićna kuhinja: Harambašići na tradicionalni hrvatski način

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iskusna kuharica Jadranka pripremila je harambašiće na stari hrvatski način. Ovi zamotuljci odlični su kao zamjena za popularnu sarmu, no pripremaju se bez riže
Vidi originalni članak

Sastojci za 2 osobe: 

  • po potrebi maslinovog ulja
  • 50 g crvenog luka
  • 100 g slanine
  • 250 g mljevene svinjetine
  • po želji papra
  • po želji soli
  • po želji muškatnog oraščića
  • 250 g kiselog zelja
  • po potrebi tople vode

Priprema 

Na lagano zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i na sitno narezanu slaninu. Kada se slanina "zastakli" dodajte papar, sol, mljeveni muškatni oraščić i mljevenu svinjetinu. 

Sve zajedno promiješajte i vrlo kratko prodinstajte. Pustite da se smjesa malo ohladi i u međuvremenu u duboki lonac ulijte maslinovo ulje, na dno položite listove kiselog zelja i komade slanine.

Na rašireni list kiselog zelja žlicom položite smjesu od mljevenog mesa i formirajte roladicu (sarmicu) i stavite u lonac. Postupak ponovite dok ne potrošite materijal. 

Sarmice u loncu zalijte maslinovim uljem i toplom vodom (sarmice moraju biti prekrivene vodom) te ih na srednjoj vatri kuhajte otprilike 2 sata. 

Sarmice poslužite sa uštipcima od pira ili sa kukuruznim kruhom.

Dobar tek!

Recept je pripremljen u suradnji sa siteom Kuhari.com čije recepte redovito objavljujemo. Već sutra potražite novi božićni recept na našim stranicama, a ostale video recepte možete pogledati u našem specijalu. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • mimaca 28.12.2011.

    ma koji arambašici ovaj recept nije to

  • user_839 14.12.2011.

    potpuno nebitno otkud je jelo. sarma se jela u hrvatskoj oduvijek kao i u regiji. poanta recepta je da posluzi da se covjek dobro najede :)

  • pernica 14.12.2011.

    da bi bile klasične sarme fali tu još puno dodataka, a da bi pak bili Sinjski aramašići opet fali....ne rade se samo od svinjetine, već od mješanog mesa, čak malo i janjetine, meso se ne melje nego sitno, sitno sjecka.....voda ne bi smjela ovako ukuhati, mora biti toća, šuga, preljeva-ukusnije je!!!!! svaka kuća ima svoj recept, svoj tajni začin....

Komentiraj...
Vidi sve komentare