Taste Atlas objavio je novu listu globalnih jela. Ovaj put su ocjenjivali razne svjetske pogače. Taste Atlas kažu kako se njihove liste temelje na ocjenama publike. Bosanski somun, popularna pogača na Balkanu koja se služi uz ćevape, završila je u top 15 najboljih pogača na svijetu, uz nekoliko indijskih i talijanskih pogača.
Kao najbolja pogača, ocijenjena je malezijska Roti Canai. Na suprotnoj strani, na zadnjem mjestu sjedi indijski Bhakri. Somun, tijesto od kombinacije brašna, vode, soli i kvasca, našao se ispred poznate talijanske focaccie i meksičke tortilje.
Probajte sami napraviti izvrstan domaći somun uz ovaj lagani recept:
Sastojci: 900 g brašna, 300 ml toplog mlijeka, 300 ml tople vode, 20 g soli, 20 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca, maslinovo ulje, sjeckani peršin
Priprema: Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to uspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne. Nakon dizanja tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste posuli brašnom.
Razdijelite ga na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 cm. Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se somun ne napuhne i dobije zlatnu boju. Na kraju svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršin.