To je to što me zanima!

Bolji imunitet i raspoloženje: 5 najvećih izvora Omega 3 u hrani

Iako Omega-3 masnih kiselina ima najviše u ribi s masnim tkivom, ako niste ljubitelj ribe možete unijeti dovoljno i kroz druge izvore - prvenstveno sjemenke bundeve i lana, orahe te chia sjemenke
Vidi originalni članak

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu koji se povezuju s bolestima srca, dijabetesom, artritisom i određenim vrstama karcinoma. One pomažu u kontroli krvnog tlaka, ublažavaju bol u zglobovima i podižu raspoloženje, a osim toga su poznati 'imuno boosteri'. 

Pogledajte video o savjetima za jačanje imuniteta:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riba - najbolji izbor

Najpoznatiji izvor su ribe poput tune, sardina i lososa, a preporučuje ih se jesti dva do tri puta na tjedan. Preporučeni dnevni unos jest 500 miligrama na dan, a oni koji ne vole ribe mogu to nadoknaditi chia sjemenkama, bundevom, sjemenkama lana i orasima. 

Chia sjemenke

Jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su chia sjemenke koje osim tog sadrže više kalcija nego mlijeko. Jedna porcija chia sjemenki sadrži pet grama omega-3 masnih kiselina što je više nego losos. Suptilnog su okusa i mogu se dodati jogurtu, salatama i zobenim pahuljicama.

PAZITE NA ŠEĆER I STRES 8 znakova da vam je imunitet oslabio: Sad je važno čuvati se

Sjemenke lana

Četvrtina šalice sadrži oko sedam grama omega-3 masnih kiselina. Preporučuje ih se uvrstiti u prehranu jer štite srce, smanjuju rizik od dijabetesa i moždanog udara. Od toga će profitirati i nokti kojima su neophodne masne kiseline za dobro zdravlje. 

Orasi

Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osjećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa te snižavaju povišeni krvni tlak. Četvrtina šalice sadrži oko 2,8 grama omega-3 masnih kiselina.

Bundeva

Bundeva i njezine sjemenke odličan su izvor omega-3 masnih kiselina te vitamina A i C. One štite zdravlje srca i očiju, jačaju mišiće i podižu raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da su ljudi, koji redovito jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, rjeđe depresivni pa ih se preporučuje jesti najmanje dva puta na tjedan, prenosi Erie News.

UMJESTO ŠKROBA Supernamirnica koju treba jesti što češće: Odlična je za zdravlje

Idi na 24sata

Komentari 2

  • crna mačka 31.08.2020.

    Bundevu obožavam. Kuham juhe, pečem, rižoto....pečem kolače.

  • SistemLaže 31.08.2020.

    Hodanje po prirodi. Sunčanje itd. Ništa?!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare