Bol u trbuhu jedna je od učestalih tegoba koja povremeno pogađa preko 90 posto ljudi. Ponekad nas plaši zbog svog intenziteta, no sama jačina bolova ne znači da je njihov uzrok ozbiljan i obrnuto - blage, no dugotrajne tegobe mogu označavati i kroničnu bolest koju treba liječiti.
Ako bilo koju vrstu bolova u trbuhu primjećujete dulje od dva tjedna, posjetite liječnika kako bi isključili ozbiljnije dijagnoze. Razlog za hitan posjet liječniku je i dugotrajna nadutost, dulje povraćanje, proljev i krv u stolici.
Bol u abdomenu je svaka vrsta bolova koja se osjeća na području između prsa i prepona. Budući da je to velik dio tijela, nužno je točno locirati mjesto gdje boli, kako bi se lakše otkrio uzrok. Pronađite ih na fotografiji, a prijevod dijagnoza ispod fotografije:
- Gallstones - žučni kamenci
- Stomach ulcer - čir na želucu
- Pancreatitis - upala gušterače
- Kidney stones - bubrežni kamenci
- Urine infection - upala mokraćnih kanala
- Constipation - zatvor
- Lumbar hernia - pomaknuti disk kralježnice
- Appendicitis - upala slijepog crijeva
- Pelvic pain (bol u zdjelici) - ginekološke tegobe (endometrioza itd.)
- Groin pain (bol u preponama) - preponska kila
- Heartburn - žgaravica/gastritis
- Epigastric hernia - epigastrična hernija
- Early appendicitis - rana faza upale slijepog crijeva
- Inflammatory bowel - sindrom iritabilnog crijeva
- Small bowel (tanko crijevo) - upala tankog crijeva, Chronova bolest
- Umbilical hernia - pupčana kila
- Diverticular disease - divertikuloza crijeva
- Duodenal ulcer - peptični čir
- Biliary colic - opstrukcija/začepljenje žučovoda
Manje ozbiljne tegobe
Moguće je više različitih uzroka bolova, a manje ozbiljni okidači neugode su:
1. Netolerancija na hranu - problem je u nedostatku probavnih enzima i kiselina koje ne mogu razgraditi, probaviti te apsorbirati određene sastojke hrane.
2. Gastritis - na gastritis upućuju bol, osjećaj težine u želucu nakon obroka, osjećaj pečenja ili mučnine koji potiču na povraćanje, te žgaravica i nadutost, kao i promjene u učestalosti i sastavu stolice.
3. Trovanje hranom - Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ju stavite u hladnjak. Hrana se ne smije pohranjivati na temperaturama od 5°C do 60°C, pri pripremi se treba paziti na čistoću ruku, a ostaci od ručka ili večere se trebaju baciti u smeće nakon tri dana.
NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka