To je to što me zanima!

Blagodati sirovog meda su brojne: Pomaže kod infekcija, liječi rane, štiti srce i mozak...

To je med koji se uzima ravno iz saća i ne prolazi kroz proces pasterizacije i filtracije kao obični med, što mu u konačnici daje prepoznatljivi mutni izgled
Vidi originalni članak

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, sadrži cijeli spektar bogatih svojstava, od antioksidansa do protuupalnih tvari. Stoga ima puno veću ulogu od pukog prirodnog zaslađivača, jer među ostalim pomaže u zacjeljivanju rana i smanjenju upala. Javlja se kao alternativa rafiniranim šećerima. Bogat je fruktozom i slađi od običnog šećera, pa je i mala količina dovoljna da biste zasladili ono što želite, piše Real Simple.

POGLEDAJTE VIDEO: Prednosti meda 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dijetetičarka Amy Shapiro tvrdi da je lako prepoznati razliku između sirovog i običnog meda. To je med koji se uzima ravno iz saća i ne prolazi kroz proces pasterizacije ili filtracije kao obični med, što mu daje prepoznatljivi mutni izgled. 

- Većina zdravstvenih prednosti nalazi se upravo u sirovom medu, kaže Shapiro. Među glavnom prednostima ističu se antimikrobno i antibakterijsko djelovanje, što ga čini učinkovitim za liječenje rana i infekcija. Kako se ispostavilo, sirovi med sadrži enzim koji prirodno proizvodi vodikov peroksid, koji se inače koristi za čišćenje rana. Iako se uvijek trebate posavjetovati s liječnikom prije nego počnete koristiti med u medicinske svrhe, jasno je da sirovi med može biti izvrstan prirodni dodatak kod zacjeljivanja rana.

MED IZ KRIŽOVLJANA 'Naš med je najbolji na svijetu, osvojio je pet zlatnih medalja'

Osim toga, u sirovom medu pronaći ćete preko 30 različitih polifenola, 22 aminokiseline i široku paletu vitamina i minerala. Polifenoli su odgovorni za visoku razinu antioksidansa, koji pomažu vašem tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i stoga se smatra učinkovitim za cjelokupno zdravlje. Sirovi med sadrži i pelud, koja se bori protiv upala, poboljšava funkciju jetre i smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara, tvrdi Amy Shapiro.

Dodaje kako je unatoč njegovim vrijednim svojstvima s medom uvijek važno ne pretjerivati. Naime, ako ga koristite kao zaslađivač, primjerice u čaju, dovoljno je odmjeriti pola do jednu žličicu meda. Možete ga koristiti kao namaz na tostu ili kriški kruha, kad je sasvim dovoljno odmjeriti do dvije žličice meda.    
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • -777- 10.05.2023.

    Uz napomenu da je danas 80% onoga što se prodaje pod med, LAŽNI med odnosno 90%  SIRUP sa određenom mednom aromom i sa malom primjesom originalnog meda od 10%. Zato pazite od koga kupujete med jer u protivnom umjesto tegle zdravlja kupujete teglu otrova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare