Suncokret se najčešće uzgaja radi ulja koje koristimo u kulinarstvu, a za to se upotrebljavaju suncokretove sjemenke. One se mogu konzumirati sirove ili pečene, kao grickalice ili brašno u pahuljicama. Koriste se i za izradu maslaca kao alternativa mliječnom ili maslacu od kikirikija.
POGLEDAJTE VIDEO: Britanac uzgojio suncokret visok šest metara
No one isto tako imaju brojne zdravstvene benefite koje bi valjalo osvijestiti, piše News18.
1. Bogate su nutrijentima
Sjemenke suncokreta vrlo su dobar izvor vitamina, posebno skupine B-kompleksa te vitamina C i E. Sadrže visok udio esencijalnih minerala poput fosfora, magnezija, mangana, cinka i željeza. Svi zajedno oni, među ostalim, pomažu u održavanju kostiju, tkiva i vitalnih organa te osobito pomažu kod procesa zacjeljivanja.
2. Pomažu srcu
Viša razina kolesterola, posebno lipoproteina niske gustoće (LDL), štetna je za srce jer se taloži u arterijskim stijenkama i može izazvati srčani udar. Sjemenke suncokreta sadrže visok udio linolne kiseline koja pomaže u smanjenju ukupnog kolesterola, kao i razine LDL-a. Sjeme također sadrži oleinsku kiselinu koja može smanjiti trigliceride, uzročnike srčanih tegoba.
3. Pomažu kod dijabetesa
Ljudi koji imaju dijabetes ne mogu proizvesti dovoljno inzulina kako bi doveli glukozu u stanice. Rezultat je porast razine šećera u krvi i oštećenje krvnih žila i vitalnih organa. Sjeme suncokreta ne samo da ima nizak glikemijski indeks, već sadrži klorogenu kiselinu koja kontrolira razinu šećera u krvi.
4. Protuupalno djelovanje
Akutna upala privremeni je zaštitni odgovor organizma na svaku ozljedu ili infekciju. Kronična upala je, međutim, dugotrajno stanje koje uzrokuje oštećenje stanica, tkiva i vitalnih organa poput srca. Također može uzrokovati oštećenje DNK, pa čak i karcinom. Sjemenke suncokreta sadrže vitamin E i fenolne spojeve poput flavonoida, a oba imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju upale.
5. Brže zarastanje rana
Studije provedene na janjadi pokazale su da sjeme suncokreta može pomoći u zacjeljivanju rana. Linolna kiselina u sjemenkama pomaže ubrzati proces zarastanja rana.