I tijekom ovih dana kad smo kod kuće i nastojimo izbjeći zarazu korona virusom, prvenstveno izolacijom, treba voditi računa o tome da se hranimo uravnoteženo, jer nedostatak nekih mikronutrijenata potiskuje imunološke funkcije i tako utječe na ‘odgovor’ imuniteta kada se suoči s virusima ili bakterijama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Neki vitamin djeluju kao antioksidansi, primjerice vitamin B6, B12, C i E. Tako djeluju i folati te minerali selen, cink, bakar i željezo. Svi bi ti vitamini i minerali trebali biti zastupljeni u prehrani pa kod kreiranja jelovnika treba paziti na raznovrsni izbor namirnica.
Vrlo je važan i vitamin D jer je dokazano kako je nedostatak tog vitamina povezan s većom sklonošću infekcijama.
C vitamin sudjeluje u pretvaranju energije
Posebnu pažnju treba posvetiti i tome da osiguramo dovoljne količine C vitamina, jer vitamin C, ili askorbinska kiselina, ima značajnu ulogu u izmjeni tvari unutar stanica, te sudjeluje u pretvorbi energije iz hrane u tjelesnu energiju. Time potiče i rad obrambenih sustava tijela - kaže nutricionistica Eva Pavić, voditeljica Službe za hranu i dijetetiku KBC Zagreb.
- Također, vitamin C stabilizira krvne žile, ubrzava zacjeljivanje rana te poboljšava apsorpciju željeza. Odličan je i kao antioksidans za zaštitu stanica od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Preporučuje se da odrasli čovjek uzima 60 do 80 miligrama C vitamina na dan, pa bi se na meniju svakodnevno trebale naći namirnice koje njime obiluju: paprika, kivi, raštika, prokulica, limun, naranča, mandarina i ribizl - kaže nutricionistica.
Cink vrlo važan, navalite na zob, grašak, slanutak...
Kao posebno korisan mineral izdvaja i cink, koji je potreban organizmu za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima i stvaranje DNA.
- Manjak cinka može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose te slabog apetita. Dobri izvori cinka su zob, bob, grašak, slanutak, leća, proso, orasi, bademi, govedina, junetina, svinjetina te sir - ističe nutricionistica.
Bioaktivne tvari u hrani koje potiču otpornost organizma
Ipak, među najvažnije bioaktivne tvari koje potiču otpornost organizma ubraja se beta karoten (kojeg imaju mrkva, špinat, kelj, bundeva), vitamin E (orašasti plodovi i sjemenke, ulja), vitamin B6 (banana, avokado, tuna, losos, paprika), vitamin B 12 (školjke, tuna, meso, jaja, sir), vitamin 9 ili folna kiselina (sjemenke suncokreta, leća, slanutak, grah, šparoge, špinat), dodaje nutricionistica .
Dodaje kako su važni i selen (ima ga u brazilskim oraščićima, tuni, sjemenkama), željezo (crveno meso, grahorice, crni ribiz, blitva) te bakar (školjke, lignje, sjemenke).
OGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Vladom Kalemberom