Zabluda je da ukusni kolači i slastice moraju sadržavati brašno i šećer. Omiljene sastojke za kolač, poput primjerice crne čokolade, oraha i lješnjaka odlično će povezati svježe ili sušeno voće, džemovi i marmelade te voćni sokovi. Suho voće i orašasti plodovi najvažniji su sastojak kod pripreme prirodnih slastica. Najčešće se koriste u zrnu, kao griz, integralno brašno, pahuljice te u obliku kave i mlijeka (rižino ili zobeno). Mljevene sjemenke, osim što su ukusne, izrazito su ljekovite. Omega-3 masne kiseline koje sadrže čuvaju srce i krvne žile i podižu imunitet. Lan, sjemenke bundeve, suncokret i prženi sezam možete samljeti i umjesto brašna dodati u tijesta za kruh, palačinke, pizzu ili muffine. Sjemenke će obogatiti slastice orašastim okusom, a egzotični štih dat će i kikiriki ili usitnjeni kokos. Posipate li ih po tijestu slasticama će dati hrskavu strukturu i lijep izgled.
Sirove ili popečene sjemenke možete dodati žitaricama ili muslijima za doručak, posipati njima svježi kravlji sir i kuhano voće te različite voćne salate. Izbjegavate li šećer, u recepte dodajte suhe šljive, smokve, marelice i banane, a odlični su i sušeni ananas te brusnice. Prije pripreme ih namočite u vodi dok ne omekšaju, pa ih usitnite i dodajte ostalim sastojcima.
HLADNI VOĆNI DESERT S PRELJEVOM OD VIŠANJA
Sastojci: 2 kruške, 2 banane, 6 šljiva, 2 žlice vode, prstohvat cimeta, 300 g malomasnog jogurta, žlica zaleđenih višanja, mljeveni orasi za posipanje
Priprema: Voće operite, očistite i usitnite. Stavite ga u uski lončić i ostavite da se namače u dvije žlice vode oko 5 minuta ili dok voće ne omekša. Dodajte prstohvat cimeta i ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi. U mikseru pripravite sirup tako što ćete izmiksati žlicu zaleđenih višanja s tri žlice jogurta. Voće stavite u čaše, dodajte im jogurt, prelijte višnjama i posipajte mljevenim orasima.