Ako su vam lonac ili tepsija zagorjeli toliko da ste pomislili da ćete ih morati baciti, probajte ovaj trik.
Umjesto ribanja spužvom, zagorjelu tepsiju ili lonac na kojima su tvrdokorne mrlje i skoreni talog ostavite da se ohladi, a zatim napunite vodom i stavite na ploču za kuhanje. U vodu ubacite jednu tabletu praška za pranje u perilici posuđa ili žlicu praška za pranje rublja, s time da bi idealan bio biološki deterdžent koji sadrži posebno dizajnirane enzime za rješavanje mrlja od hrane.
Vratite tepsiju natrag na ploču za kuhanje pa ostavite da kuha od 10 do 15 minuta. Zagorjeli komadići hrane će se podići, a tepsija će biti kao nova. Po potrebi ponovite postupak, a zatim temeljito operite, kao i obično.
Drugi način je da tepsiju preko noći namažete smjesom brašna, soli, sode bikarbone i deterdženta za pranje posuđa te prekrijete plastičnom folijom. Smjesa će preko noći razmekšati zagorjele tragove pa će ribanje biti brže i lakše.