Himalajska sol već je neko vrijeme svjetski poznata kao 'najzdravija sol', a lako je prepoznatljiva po svojoj blagoj ružičastoj boji. No je li ona zbilja zdravija od klasične soli?
POGLEDAJTE VIDEO: Postao poznat zbog soli, no sad je 'presolio'
Što je himalajska sol?
Himalajska sol potječe iz regie Punjab, Pakistan. Sastavom je gotovo ista klasičnoj soli, a tragovi kalija, magnezija i kalcija dodaju ružičastu nijansu. Također, zbog ovih minerala himalajska sol ima nešto drugačiji okus od obične soli.
Ova vrsta soli se koristi kao i klasična za jelo i kuhanje, a zbog zanimljivog izgleda od nje se rade i razni predmeti i suveniri.
Benefiti i mitovi o soli
Himalajska sol može u tragovima imati 84 različita minerala, no oni svi oni su u dva posto njezinog sastava, dok ostatak čini natrijev klorid. Ljudi unose male količine soli, pa dva posto te količine različitih minerala premala je količina da bi imala zdravstvene benefite.
I obična stolna sol i himalajska sol po sastavu su okvirno 98 posto čisti natrijev klorida.
Česta je tvrdnja da je himalajska sol prirodnija od obične soli. U svom izvornom obliku obje su jednake, no klasična sol često u proizvodnji ima aditive kako se ne bi grudala, pa je himalajska u tom smislu ponekad 'čišća'.
Neki ljudi vjeruju da je dodavanje prstohvata soli u piće važno za normalnu razinu hidratacije. Istina je da je natrij neophodan za hidrataciju, no on se ne razlikuje u himalajskoj soli s obzirom na klasičnu.
Velik broj industrijske soli je jodirana, kako bi se dnevna potreba a jodom u organizmu zadovoljila. Himalajska sol nije uvijek jodirana, pa pripazite da vam ne nedostaje joda ako konzumirate ružičastu sol.
Preporučena količina soli dnevno za zdravu odraslu osobu je okvirno 5 g, što je jedna čajna žličica, no većina ljudi unosi veću količinu. Prevelik unos soli donosi i mnoštvo bolesti kao što su visoki krvni tlak, bolesti srca, moždani udar, oštećenje jetre, osteoporoza i bolesti bubrega.
Nije dokazano da himalajska sol ima veće zdravstvene benefite od obične soli, tako da ju možete konzumirati u preporučenim dnevnim dozama bez velike razlike.
Čak 90 posto morske soli sadrži mikroplastiku
Analizirani su uzorci morske soli iz 21 zemlje Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Tri marke koje nisu sadržavale mikroplastiku su iz Tajvana (rafinirana morska sol), Kine (rafinirana kamena sol) i Francuske (nerafinirana morska sol proizvedena solarnim isparavanjem) - piše National Geographic.
Himalajska sol nije morska, ova se dobiva iz kristala soli koje se iskapaju u regiji u podnožju Himalaje.