To je to što me zanima!

Beli Manastir: Kupili ruševinu i napravili luksuzni apartman

Bernarda i Mario Fuis sami su osmislili uređenje baranjskog vinskog podruma u Zmajevcu u Baranji. Koristili su puno cigle, kovanog željeza, a prozore je radio majstor koji je obnavljao đakovačku katedralu
Vidi originalni članak

Prije pet godina suprug Mario i ja kupili smo staru, ruševnu kućicu koju je sagradio Adam Valtmajer još davne 1921. godine u Katoličkom surduku, preko puta restorana i vinarije Josić, dakle u srcu Zmajevca. Ideja o kupovini je bila moja jer sam se zaljubila na prvi pogled u ovu malu, preslatku ulicu, a suprug me je podržao u ostvarenju mog sna. I tako smo krenuli u avanturu, priča nam simpatična Slavonka Bernarda Fuis koja živi u Osijeku. Prvobitno su željeli napraviti prostor za njihova privatna druženja, a na katu apartman za prenoćiti, ali kad su došli u fazu da se polako nazire završetak, shvatili su kako je to prostor koji bi trebali iznajmljivati jer u Zmajevcu nedostaje smještajnog kapaciteta. Kućicu koja se nalazi u glavnoj ulici, baranjskom surduku, nazvali su Ondine, kako Bernardu od milja zove suprug, koji joj je nadimak nadjenuo po istoimenom filmu o morskoj sireni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Baranjski surduk, kako se naziva kroz brdo usječeni ulica ili put, koji su razasuti diljem Baranje, tradicionalno vrvi kućicama poznatijima kao gatori, koji su zapravo duboko objekti s ukopanim vinskim podrumima u kojima je prohladnih od 12 do 15°C tijekom cijele godine. Idealna je to temperatura za čuvanje vina, dok se u prednjem dijelu podruma muljalo grožđe, a potom dobiveno vino pretakalo u bačve. Zmajevački su gatori vrlo poznati i prava su turistička atrakcija. Nalaze se uglavnom u ravnini ceste, iako ima i onih pod zemljom. Neki su ukopani u zemlju prije više od stoljeća, često obzidani ciglom i kao takvi imaju jedinstvenu arhitekturu vinskih podruma.

- Došli smo do zaključka da bismo iznajmili cijelu kućicu u kojoj se nalazi i studio apartman na katu, a u prizemlju prostor koji je namijenjen za kušanje i kupovinu vina, cigar bar i džin tonik bar. Naš gator je ukopan u zemlju i dugačak je 13 metara. Prvobitna dužina bila mu je 17 metara, ali smo ga morali skratiti radi narušene statike. U njemu je tijekom cijele godine gotovo ista temperatura. Kopao se ručno i zidao opekom. Kao i svugdje, ovdje su se čuvale bačve s vinom, a mi smo ga prilagodili potrebama današnjice. Opremljen je ventilacijskim sustavom i podnim grijanjem kako bi se svi posjetitelji ugodno osjećali u prostoru. U dnu gatora do kojega se silazi s nekoliko stepenica iz prizemlja planiramo ostakljenu vinoteku, no taj projekt je još u izradi - objašnjava nam Bernarda i dodaje da je oblik gatora ostao u izvornom stanju.

NOVOGRADNJA U ZAGREBU Novi tlocrt stana u Zagrebu za obitelj s dvoje djece: Luksuzni detalji su od mramora i oraha

- Tijekom obnavljanja pjeskarili smo samo ciglu. Na samom ulazu u gator postavili smo kamen s inicijalima bivšeg vlasnika i godinom gradnje njemu u čast iako ga ne poznajemo. Taj kamen smo zatekli na zidu i odlučili ga uljepšati. Iznad kamena smo stavili troslojno staklo i ukrasili zelenilom te osvijetlili - priča Bernarda, nekadašnja bankarica, koja je sa suprugom Mariom namjestila i apartman na katu.

Majstora nema baš na biranje pa su se, priznaje, svakako snalazili, a i suprug je vrlo sposoban i puno toga je napravio sam, naravno uz Bernardinu pomoć, koja je u cijeloj priči bila - šegrt.

- Nismo imali dizajnera, sve smo sami osmislili i jako nas čini sretnima što se to gostima i našim prijateljima svidjelo. Komentari gostiju su nam dali vjetar u leđa. Kućicu smo zatekli u ruševnom stanju i trebali smo je temeljito obnoviti kako bismo zadovoljili današnje propise i prilagodili se novoj namjeni objekta jer postojeći nije imao prostor za boravak, a mi smo ga preuredili u studio apartman. Uređenje traje već dvije godine i uskoro ga privodimo kraju. Za to nismo dobili nikakve poticaje, cijela je investicija naša vlastita. Nismo štedjeli, htjeli smo napraviti nešto po svom i nadam se da smo uspjeli. Upotrijebili smo puno cigle, kovanog željeza, orahova drveta, stavili retro pločice, a kamin u prizemlju daje posebnu čar u zimskim danima. Cijela stolarija na kućici je od sibirskog ariša koju je radio majstor koji je restaurirao drvenariju na Đakovačkoj katedrali sv. Petra - ponosno opisuje Bernarda svaki detalj o kojem su promišljali.

DOBRI TRIKOVI Dizajner interijera: Pet stvari zbog kojih dom izgleda jeftino

Kao prava domaćica, gostima poslužuje i doručak, poseban baranjski, s kulenom i kobasicama. Budu, kaže, jednostavno oduševljeni.

- Gosti su nam ljubitelji vina, dobre zabave i druženja, uglavnom dobro raspoloženi i veseli ljudi kao što smo i sami. Donji kat može primiti trideset ljudi. Ne nudimo hranu jer je restoran Josić preko puta pa nam je plan nuditi prostor, no ako netko želi hranu, u suradnji s restoranom ponudit ćemo i to. U donjem dijelu je napravljena dvonamjenska kuhinja, prekrivena velikom pločom od oraha i zapravo će gosti koji unajme prostor vidjeti samo veliki šank, a ako baš želimo nešto skuhati za sebe ili goste, to ćemo i moći. U samom gatoru su postavljeni stolovi, ručno rađeni i stolice koje su jednostavne i vrlo udobne, dok su fotelje kraj cigar bara danskog proizvođača - kaže nam naša sugovornica.

Po dogovoru, cijeli donji prostor se može unajmiti za razne svečanosti, radionice, prezentacije, druženja i proslave rođendana, krstitka, vjenčanja, zaruka i ostalog. 

MNOGO MOGUĆNOSTI Osvježite izgled doma: Drveni paneli su trajni, štite od buke...

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • bzvzZ 03.07.2024.

    Lijepa priča.

  • Nobody7 03.07.2024.

    Prekrasno!!

  • Unyuns6190_5 03.07.2024.

    Divna priča. Sretno mladi ljudi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare