To je to što me zanima!

Bebin okus i sklonost prema hrani definira se već u trbuhu

Beba stječe preferencije prema hrani za vrijeme trudnoće i dojenja, pa je bitno da trudnice jedu što raznovrsniju hranu te voće i povrće kako bi se i dijete zdravo hranilo
Vidi originalni članak

Djeca više prihvaćaju hranu koju je majka jela u trudnoći zbog toga što im je taj okus poznat, pokazala je studija američkog Centra za istraživanja Monell. Znanstvenici su otkrili da trudnice koje jedu raznoliku hranu s puno voća i povrća, rjeđe imaju problema s prehranom djeteta, dok izbirljivije majke rađaju izbirljivu djecu, piše Daily Mail.

- Djeca koja su biološki navikla na slane i slatke namirnice neće voljeti gorku hranu poput zelenog povrća - rekla je voditeljica studije, dr. Julie Mennella.

Objašnjava kako majke već u trudnoći trebaju razmišljati o zdravoj prehrani djeteta tako da ga upoznaju sa zdravim namirnicama koje same jedu. Osim toga, vrlo je bitno i razdoblje dojenja jer na okus majčina mlijeka utječe prehrana.

- Istraživanje jasno pokazuje da djeca majki koje su u trudnoći i za vrijeme dojenja jela puno voća i povrća kasnije i sami preferiraju tu hranu.

Djeca koja se ne doje lako prihvaćaju voće i povrće ako im se ono daje čim prijeđu na krutu hranu.

- Već u dobi od dvije godine ne postoji razlog zbog kojeg dijete ne bi jelo sve što jedu i odrasli, a najbitnije što raznovrsnije - ističe Mennella.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • moj stav 18.02.2013.

    sve je to relativno,moja starija curka nevoli ništa jesti sve joj je bljak oduvjek vodimo borbu a ja sam u trudnoći uistinu jela sve i dojena je do 10 mjeseci i raznoliki ukusi su stizali a blizanke za sada sve papaju i to sa guštom ishrana mi je ista jedino su one dojene samo 2 mjeseca.

  • dipsy2010 17.02.2013.

    Dok sam bila trudna nisam pojela niti jedan keks, a ni kolač. (ni inače ih ne preferiram) Tamanila sam samo slanu hranu. A moja malena sirena, bez keksića ne može zamisliti dan.....

  • češnjakolog 16.02.2013.

    Ma sve je to djelomično istina, ali ne može se primijeniti kao pravilo. No činjenica je da okus majčina mlijeka ovisi o prehrani majke i da djete poslje lakše prihvaća hranu koja ga na to podsjeća.....ali moji su sladokusci prihvatili i štošta drugo :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare