U težačku pogaču koju je napravila Mirici Sinković iz Donje Stubice ide slanina, vrhnje te na kraju sir. Ovaj starinski recept rado je pripremala Miričina baka koje je imala jako puno zemlje i domaćih životinja, pa su često imali "težake". Tako je nastala "težačka pogača" čiji se recept sada prenosi s koljena na koljeno.
POGLEDAJTE VIDEO:
Mirica od svih jela nju i dan danas najviše voli raditi, a tvrdi da najbolje ide uz mlado bijelo vino.
Babice.produkcija je serijal koji donosi razna jela i slastice po starim receptima bakica iz Zagorja, a sve ih možete vidjeti na njihovom TikTok profilu te YouTube kanalu.
@babice.produkcija Težačka pogača Tijesto 0,5 kg glatkog brašna 1 suhi kvasac 1 dcl mlijeka 1 žlica kiselog vrhnja 1 žličica soli Nadjev 1 luk 20 dkg špeka začini po želji 2 jaja 4 žlice kiselog vrhnja 0,5 kg svježeg sira Od brašna, kvasca, mlijeka, vrhnja i soli umijesite glatko tijesto. Pustite da odmori. Nasjeckajte luk i špek te ga kratko popržite, u njega dodate začine po želji, te ohladite. Tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje tako da vam prelazi rubove. U sredinu dodate luk i špek, zatim svježi sir te zatvorite rubove do pola. Prelijte umakom od umućenih jaja, soli i vrhnja. Peći 30 minuta, prvo 15 minuta na 200°C, a onda 15 minuta na 180°C. #babice #stubica #gupcevkraj #tezacka #pogaca ♬ original sound - Babice.produkcija
Sastojci
Tijesto:
- 0,5 kg glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 dcl mlijeka
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žličica soli
Nadjev:
- 1 luk
- 20 dkg špeka
- začini po želji
- 2 jaja
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 0,5 kg svježeg sira
Priprema
Od brašna, kvasca, mlijeka, vrhnja i soli umijesite glatko tijesto. Pustite da odmori. Nasjeckajte luk i špek te ga kratko popržite, u njega dodate začine po želji, te ohladite.
Tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje tako da vam prelazi rubove. U sredinu dodate luk i špek, zatim svježi sir te zatvorite rubove do pola. Prelijte umakom od umućenih jaja, soli i vrhnja. Peći 30 minuta, prvo 15 minuta na 200°C, a onda 15 minuta na 180°C.