To je to što me zanima!

Baka Mara (77): Po starinski ovcu ošišam za nekoliko minuta

Vidi kako su spretne ove škare, donio mi ih je moj prijatelj iz Njemačke, kaže baka Mara Pribisalić iz Krstatica koja ima dvadesetak grla koje štriga drugi put zbog vrućine
Vidi originalni članak

Prema podacima, u Hrvatskoj se na godinu ostriže i odbaci u prirodi oko 1300 tona vune kojoj je za razgradnju u prirodi potrebno 90 godina. Do prije nekoliko godina u Hrvatskoj nije bilo organiziranog otkupa vune koja se uglavnom još baca. Zadnjih godina na otoku Krku i u Lici započelo se s otkupom vune u svrhu prerade.

POGLEDAJTE VIDEO: Baka Mara u akciji šišanja ovce

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Otočcu su naš poznati košarkaš Željko Jerkov i njegova obitelj otvorili prije dvije godine prvu Tvornicu organskoga gnojiva od sirove ovčje vune "Eko Lika Greennovation", čiji proizvod nosi ime Woolee, a od Ministarstva poljoprivrede ima certifikat da zadovoljava odredbe EU za organska gnojiva. Nažalost, u drugim dijelovima Hrvatske vuna se i dalje baca. U zabiokovskom kraju ne tako davno ovčje runo upotrebljavalo se za proizvodnju odjevnih predmeta. Danas je u tom kraju sve manje ovaca, a ono malo preostalih stočara, nakon što završi sa šišanjem ovaca, vunu baca.

- Samo u Krstaticama je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo oko 400 krava i oko 2000 koza i ovaca, a danas nema stotinjak ljudi koji stalno žive ovdje. Ima više stoke nego stanovnika - govori Mara Pribisalić dok se sprema po drugi put ove sezone na strižnju svojih ovaca.

- Nema tko stoku čuvati, ostalo staro i nemoćno. Evo kod mene ima, što koza, što ovaca dvadesetak grla, u susjeda tridesetak i još na dva, tri mjesta, i to ti je to. Dobro sam rekla više stoke nego ljudi - kroz smijeh će Mara.

- Drži je Čedo, nemoj da uteče - govori sumještaninu koji je došao pomoći oko šišanja ovaca. Ovce su se prvi put šišale još u svibnju, ali zbog velikih vrućina, jer je vuna već narasla, a ovcama vruće treba ponoviti. Škarama, po starinski, Mara spretno šiša svoje ovce.

- Vidi kako su spretne ove škare, donio mi ih je moj prijatelj iz Njemačke. Ima ovako sličnih kupiti u Hercegovini, ali kad se istupe i treba ih naoštriti, nitko ne zna. Možeš ih slobodno baciti, a ove njemačke baš su nekako dobre i oštre - nastavlja Mare, kojoj treba svega nekoliko minuta da jednu ovcu ošiša.

UČINKOVITO SREDSTVO Stari trik naših baka: Ova je tekućina genijalna za čišćenje

Vunu će, kaže, baciti, a ne tako davno ni kilogram vune se nije bacao.

- Ja sam svoje četiri kćeri, kad su se udavale, po starinski opremila s tkanim zovnicama, kuvertama, užima, suknenim čarapama... Sve od vune s mojih ovaca, koju bih, kad sam ovce ošišala, očistila, uklonila prljavštinu, grančice, lišće... Treba znati ovcu pravilno šišati jer se tad runo s ovce odlijepi u jednom komadu i životinja se ne može ozlijediti. Nakon toga vunu bih oprala, zatim osušila, na gargaše izgargašala i na kudelju pređu isprela. Bojom smo pređu u razne boje bojile. Bio je to težak posao koji je mjesecima trajao. Tek nakon toga zovnice su se na krosnama tkale i čarape plele. Ma svašta smo u rukama radile od pređe. Danas to nije više nikome za potribu raditi - zabavljena oko striženja ovaca govori Mara.

Rijetko se, nažalost, više gdje ima ove tradicijske običaje vidjeti, jer oni koji su to radili, ostarjeli su i onemoćali, a mladost od ovih zanata bježi. Dok napuštamo zaseok Pribisaliće, ispred Marine kuće stoji plast sijena, možda posljednji u ovom kraju.

IZUMIRANJE STANOVNIŠTVA Život iza Biokova: 'Na njivi smo i kopale i djecu dojile, a preko planine nosile hranu za prodati'

- Sin je pokosio, a meni i nevjesti je trebalo tek jedan dan da ga do vrha 'sadijemo', skupimo. Nije to lako, ima u njemu šezdeset granica sijena. Ovo ovdje više nitko ne radi, a možda je i meni zadnji - pomalo sjetno će 77-godišnja Mara, koja se teška srca odvaja od svojih ovaca.

- Kad ih pustim u pašu, one su sve oko mene, ne idu daleko jer je i njima ova vrućina nepodnošljiva.

ČUVA POLJIČKU BAŠTINU Bake Ivula (95): 'Ostala sam siroče, preživjela tifus. Sad sam jedina koja zna tajnu zobnice'

Sve traže hladovinu, a da im je lakše podnositi vrućinu, tu je Mare da višak runa ošiša. Stoke je u Zabiokovlju sve manje, ali su stočari iz ovoga kraja spremni vunu ako ne prodati, onda je barem darovati. Samo kad bi imali kome.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • likalnik 26.07.2024.

    Mogla bi i Čedi komotno bradu malo poštucati! 😁😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare