Bakalar je tradicionalno jelo bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti blagdanski stol. Možete ga pripremiti kao varivo ili pak pripremiti ukusan složenac. Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože.
Više recepata potražite na Gastro.hr.
Varivo od bakalara
Sastojci:
- 2 mala žlica ulje suncokretovo
- 1 kom luk, crveni
- 2 kom celer stabljika
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 600 ml mlijeko kravlje, obrano
- 200 g bakalar
- 300 g kukuruz u zrnu, suhi
- 2 mala žlica svježi timijan
- 2 žlica peršin, list
- sol
- papar
Priprema:
Bakalar ispeći na grill tavi pa nasjeckati na manje komadiće. Kukuruz kuhati u kipućoj vodi oko 5 min. Na zagrijanom ulju u većoj posudi pirjati luk i celer dok luk ne omekša. Zatim umiješati brašno i kuhati oko 1 min da se smjesa zgusne. Posudu maknuti s vatre pa postupno ulijevati mlijeko miješajući.
Dodati bakalar, kukuruz i timijan. Nježno promiješati pa zagrijati do vrenja. Poklopiti posudu i kuhati oko 5 min. Maknuti s vatre i začiniti sa soli i paprom. Posipati nasjeckanim peršinom.
Više pogledajte na Gastro.hr.
Složenac od bakalara s komoračem
Sastojci:
- 1 kom komorač, glavica
- 350 g krumpir, zreli
- 3 režanj češnjak
- 0.5 mala žlica sol
- svježe mljeveni papar
- 3 žlica ulje maslinovo
- 600 g bakalar
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 200˚C. Komorač poprečno prepoloviti pa naribati na tanke kriške pomoću ribeža. Krumpir oguliti te također poprečno prepoloviti i narezati na tanke kriške pomoću ribeža ili oštrog noža. Narezani komorač i krumpir posložiti u široku posudu za pečenje, pomiješati sa češnjakom, soli, paprom i 2 žlice maslinovog ulja. Pokriti sa folijom i peći u sredini pećnice 25-30 minuta dok povrće omekša
Filete bakalara začiniti sa soli i paprom te postaviti na povrće, pošpricati sa preostalim maslinovim uljem i peći nepokriveno dok se riba ispeče, oko 15-20 minuta.
Više pogledajte na Gastro.hr.
Božićni bakalar
Sastojci:
- 1000 g bakalar
- 1000 g krumpir, zreli
- 1 kom češnjak
- 1 vezica peršin, list
- 2 čaša ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
Namočite bakalar dva-tri dana mijenjajući vodu svaki dan i blago savijajući pritom ribu rukama. Kada je nabubrio kuhajte ga desetak minuta u čistoj vodi nakon što je voda provrela. Ohladite ribu, ogulite joj kožu i očistite je od kostiju. Odložite meso na stranu.
U vodi u kojoj se kuhao bakalar skuhajte kriške očišćenog krumpira, procijedite ga i pristavite ga u posudu s komadima očišćene ribe. Dio češnjaka kuhajte u mlijeku i dodajte ga ribi i krumpiru zajedno s malo mlijeka u kome se češnjak kuhao. Dodajte ostatak nasjeckanog svježeg češnjaka i dosta peršina. Sve to zalijte čašom maslinovog ulja i s malo vode u kojoj se kuhao bakalar, posolite, popaprite, sve zajedno dobro protresajte dok se ne dobije gusto mliječnasto jelo.
Nekoliko minuta kuhajte na pari s protresanjem, opet zalijte maslinovim uljem i poslužite toplo.
Više pogledajte na Gastro.hr.