Zahvaljujući blagom okusu i mekanoj teksturi, azijske rolice od slanutkova brašna osvojile su svijet. Rolice koje u Indiji nazivaju khandvi pripremaju se od slanutkovog brašna i jogurta koji se polako kuhaju u tijesto. Gusta i pomalo ljepljiva smjesa razmazuje se na ravnoj plohi i reže na dugačke trake koje se motaju u rolice.
Lijepu žutu boju duguju kurkumi, a aromu im daje češnjak u prahu. Želite li da rolice budu zelene, s vrhnjem ili jogurtom, pomiješajte pire od špinata. Priprema rolica jednostavna je i brza - ne traje dulje od 15 minuta. Tijesto možete kuhati na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici na maksimalnoj jačini. Kiseli jogurt, vrhnje ili mlijeko pomiješajte s vodom.
Dodajte začine, najčešće su to đumbir i češnjak u prahu. Mokrim sastojcima dodajte slanutkovo brašno i pjenjačom izradite glatku smjesu. Kuhajte je dok se ne zgusne i postane lagano ljepljiva. Koristite li mikrovalnu pećnicu, zdjelu s tijestom izvadite dva puta i žustro pomiješajte.
Kuhano vruće tijesto rasporedite na radnu plohu, premazan lim za pečenje ili okrugli kalup, možete i na foliju. Razmažite ga pomoću širokog noža, kuhače ili kuhinjske lopatice u tankom sloju. Ostavite ga nekoliko minuta da se malo ohladi, ali ne predugo jer će se teško savijati.
Po tijestu posipajte sjeckani svježi korijandar, može i peršin, kokosovo brašno, gorušicu... a prema nekim recepturama, može se staviti i malo ribanog sira, mrkve, graška. U europskim inačicama azijskog specijaliteta za nadjev se koristi i kuhano te prženo meso ili riba sjeckana na tanke trakice.
Zdrava zamjena
Slanutkovo brašno od kojeg se radi tijesto za rolice ne sadrži gluten i zdravije je jer sadrži brojne hranjive tvari. Osim slanutkova, u receptima za rolice možete iskušati i druga bezglutenska brašna poput primjerice rižina, heljdina, prosena ili kvinojina brašna.
Sočne rolice s mesom
Sastojci: 150 g brašna od slanutka, 2 1/2 sl kiselog mlijeka, 1 1/2 šalica vode, žličica čilija, žličica kurkume, korijen đumbira, sol, papar, 150 g buđole, slanina ili pršuta narezane na dugačke trakice, žličica sjemenki gorušice, žličica sezama, sjeckani listovi peršina
Priprema: U posudi pomiješajte kiselo mlijeko i vodu. Dodajte čili, kurkumu, sol, papar i ribani đumbir. Dodajte prosijano slanutkovo brašno i dobro sve izmiješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudica te kuhajte dok se zgusne. Preokrenite lim za pečenje i nauljite ga. Gustu smjesu u tankom sloju razmažite po limu. Po njoj posložite dugačke tanko narezane trakice buđole, slanine ili pršuta. Pomoću noža za rezanje tijesta izrežite trakice širine 2,5 cm i oprezno ih zamotajte u rolade. Posložite ih na tanjur ili zdjelicu za posluživanje. Na zagrijanom ulju prepržite sjemenke gorušice i sezama te ih posipajte po rolicama. Prije posluživanja dodajte i nasjeckanog peršina.
Rolice sa sirom
Sastojci: šalica brašna od slanutka, 2 dl kiselog vrhnja, 1 1/2 šalica vode, 2 žličice svježeg đumbira, žličica kurkume, 1/2 šalice ribanog sira, 2 žličice sjemenki gorušice, sjeckani svježi korijandar
Priprema: Izmiješajte vrhnje s vodom, dodajte svježi đumbir i kurkumu. Dodajte brašno od slanutka, dobro izmiješajte da smjesa bude glatka. Stavite je u zdjelicu s malo ulja i kuhajte na laganoj vatri. Miješajte kako se ne bi napravile grudice sve dok dobijete gustu i ljepljivu smjesu. Prebacite tijesto na foliju koju ste premazali uljem i razmažite ga kuhačom ili kuhinjskom lopaticom u tanki sloj tijesta. Posipajte ribani sir po cijeloj površini. Ostavite tijesto pet minuta te ga izrežite u trake širine 2-3 cm te smotajte rolice. Na žlici ulja prepržite kratko sjemenke gorušice i posipajte ih po rolicama. Ukrasite sjeckanim korijandrom.