To je to što me zanima!

Avokado: Zamjena za maslac i tajni sastojak odličnih slastica

Zreli avokado više nije samo zvijezda meksičke kuhinje jer se sve češće može pronaći u slasnom mousseu od čokolade, muffinima, slatkom kruhu, pa čak i sladoledu
Vidi originalni članak

Podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, plod kruškolikog oblika tamnozelene ili tamnoljubičaste, do crne kore obično se jede sirov u salatama ili pripravljen kao umak. Meso ovog tropskog voća mekano je i ima teksturu maslaca kojeg može i zamijeniti. Upotrebljavate li sirovi avokado, odmah ga pokapajte sokom limuna kako ne bi promijenio boju.

Sirovog ga možete koristiti za pripremanje namaza, dipova, salata, možete ga nadjenuti te koristiti za pripremu preljeva za salate. Osim u meksičkom umaku guacamole i drugim slanim jelima, od avokada možete pripremiti i slastice - mousseve, sladolede, smoothieje i voćne salate. Pasirajte ga štapnim mikserom ili u blenderu pa umiješajte u kuglofe, biskvitna tijesta, rolade i kolače u šalici. Od iste kaše možete pripremiti panna cottu, parfe, pudinge i sladolede.

Pomiješajte usitnjeni avokado s jogurtom ili tučenim slatkim vrhnjem, izlijte u kalupe za sladoled i stavite u hladnjak. Zamrznuti sladoled na štapiću do pola umočite u otopljenu čokoladu, pospite sjeckanim bademima i vratite u zamrzivač. Iskoristite zelenu boju ovoga voća i pomiješajte ga s otopljenom bijelom čokoladom, izmrvljenim keksima i sjeckanim orašidima, dodajte aromu mente i izlijte smjesu u kalup.

Nakon nekoliko sati u hladnjaku izrežite čvrste kocke od mente i avokada. Kao iznenađenje u sredinu muffina s limunom, “sakrijte” kocku avokada. Kombinirajte i čokoladu pa avokado umiješajte u čokoladni smoothie, čokoladnu tortu premažite kremom od avokada i vanilije. Posebno atraktivan će izgledati avokado umiješan u bijeli dio tijesta mramornog čokoladnog kolača.

Čokoladni puding 

Sastojci: 1 1/2 banana, avokado, 1/4 šalice kakaa, 3 žlice javorovog sirupa, 1/2 žličice ekastrakta vanilije, 1/4 žličice cimeta

Priprema: U multipraktik stavite banane, avokado i kakao. usitnite dok smjesa ne postane glatka s malo grudica. Zatim ulijte javorov sirup i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vaniliju i cimet te još malo blendajte. Ulijte u čaše i stavite u hladnjak na najmanje sat i pol.

Kolač od avokada u šalici

Sastojci: 200 g oštrog brašna, 1⁄2 omota vanilin šećera, 1⁄2 omota praška za pecivo, prstohvat cimeta, jaje, 60 g maslaca, 125 ml mlijeka, 250 g avokada, 2 dl vrhnja za šlag

Priprema: Avokado izdubite i izblendajte. Pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i cimetom. Pjenasto umutite jaja, dodajte omekšali maslac i ulijte mlijeko. Postepeno dodajte suhe sastojke i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Umiješajte avokado. Šalice premažite maslacem i napunite. Stavljajte u mikrovalnu šalicu po šalicu i pecite oko 3 minute na 700 W. Po potrebi, produžite vrijeme pečenja. Ukrasite šlagom.

Čokoladni tart s avokadom

Sastojci: tijesto: 250 g brašna, 125 g maslaca, 80 g šećera, žličica praška za pecivo, prstohvat soli, žumanjak, žlica ribane limunove korice, nadjev:2 žlice kokosovog ulja, 250 g tamne čokolade, 2 velika avokada, 85 ml javorovog sirupa, žličica ekstrakta vanilije

Priprema: Umijesite tijesto i stavite u hladnjak na pola sata. Otopite čokoladu i kokosovo ulje na pari, pa stavite sa strane. Avokado izdubite te izblendajte. Ulijte javorov sirup i čokoladu te ekstrakt vanilije. Miksajte dok smjesa ne postane jednolika. Kalupe za tart premažite maslacem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto i obložite dno i rubove kalupa, a sredinu izbodite vilicom. Pecite na 175°C oko 10 minuta. Kad se ohlade, ulijte nadjev i hladite dva sata.

Slatki truffli

Otopite čokoladu na pari i umiješajte pire od avokada. Dodajte malo ekstrakta vanilije i cimeta te promiješajte i stavite u hladnjak na sat vremena. Zatim oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kakao.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • magdallenaa 20.08.2016.

    sam i u salati, tesko mi je zamislit da ga stavljam u kolace iako ima logike jer je masan a zapravo bezokusan

  • uvela ruža 19.08.2016.

    Bilo kuda avokado svuda .))))

  • montello 19.08.2016.

    lijepo

Komentiraj...
Vidi sve komentare