Yasmine Probst, profesorica na Sveučilištu Wollongong u Australiji, željela je istražiti učinke avokada na različite zdravstvene metrike. Ona i tim istraživača analizirali su postojeća istraživanja u nacionalnoj anketi o prehrani i tjelesnoj aktivnosti od 2011. do 2012. godine.
POGLEDAJTE VIDEO:
Proučili su informacije o konzumaciji avokada u australskoj populaciji, kao i potrošnji drugih hranjivih tvari. Na temelju analize, zaključili su da je avokado snažno povezan s nizom pozitivnih zdravstvenih pokazatelja. Kao prvo, povećani unos avokada bio je u korelaciji s nižom tjelesnom težinom i manjim opsegom struka.
- Primijetili smo da je veća konzumacija avokada bila povezana i sa značajno manjom konzumacijom 'junk' hrane - dodaje Probst.
Ovi rezultati potvrđuju ono što se već zna o avokadu, a to je da je super izvor zdravih masti, siromašan ugljikohidratima i bogat vlaknima i da je odlična opcija da ostanete siti. Avokado je također prepun vitamina i minerala, a autori studije napominju da čak djeluje i kao pojačivač 'hranjivih tvari' kada se jede s drugom hranom, jer su mnogi hranjivi sastojci topljivi u mastima, piše mbg.