To je to što me zanima!

Australski znanstvenici uzgojili su koralje otpornije na toplinu

Koraljni grebeni proteklih godina ubrzano izumiru širom svijeta zbog izbjeljivanja povezanog s promjenama klime i drugim prirodnim pojavama, kao i zbog djelovanja čovjeka
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Izgleda odlično: Izgubio 9 kila uz bijelo meso, povrće i pivo

Tim australskih znanstvenika uspješno je u laboratoriju razvio koralje otpornije na više temperature mora u nastojanju da se izbori s izumiranjem koralja, tzv. izbjeljivanjem koralja, kao posljedicom globalnog zatopljavanja. Njihov uspjeh objavljen je u časopisu Science Advances. 

Koraljni grebeni proteklih godina ubrzano izumiru širom svijeta zbog izbjeljivanja povezanog s promjenama klime i drugim prirodnim pojavama, kao i zbog djelovanja čovjeka. 

USPJEH ZNANSTVENIKA Borba s klimom: Uzgojili koralj otporan na visoke temperature

Koraljno izbjeljivanje se događa kada prirodna pojava poput porasta temperatura voda ili zakiseljavanje mora ošteti mikroskopske alge koje žive u koraljima i osiguravaju im energiju i daju im njihove žive boje. Prema znanstvenicima bi povećanje otpornosti koralja na toplinu imalo za posljedicu smanjenje utjecaja zatopljavanja mora na izbjeljivanje koralja što je sve češća pojava koja prati klimatske promjene.

Znanstvenici su povećali otpornost koralja na izbjeljivanje kao posljedicu porasta temperatura mora tako što su povećali otpornost na toplinu mikroalgi koje žive u simbiozi s koraljima u  njihovu tkivu. Tim je izolirao mikroalge iz koralja i uzgojio ih u specijaliziranom laboratoriju na Australskom institutu za znanosti mora.

Potom su izložili uzgojene mikroalge tehnikom upravljane evolucije povišenim temperaturama mora tijekom četiri godine što je omogućilo koraljima da se prilagode i prežive toplije uvjete.

VIŠE OD ZAČINA Stavite ružmarin u jelo za bolje zdravlje crijeva i raspoloženje

- Kad su mikroalge presađene u mlade koralje novoosnovana simbiotska zajednica algi i koralja bila je otpornija na toplinu od izvorne - kazao je Patrick Buerger, vodeći istraživač iz australske vladine agencije Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Vlasnica 'Torte i to': Nepravda je, ako treba uklonit ću cvijeće

POGLEDAJTE VIDEO (kuhar Ivan Pažanin) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare