Dolazimo iz Argentine, ali imamo hrvatske korijene. Naši su se preci, pradjedovi i prabake, iz Dalmacije doselili u Argentinu. Više puta smo dolazile u Hrvatsku na odmor i učenje jezika, no na kraju smo odlučile ostati, kažu prijateljice Flavia Rippa Matosin (26) i Eliana Morales (35).
POGLEDAJTE VIDEO: Flavia i Eliana u svom stanu rade domaće empanade
Obje su stipendistice na Croaticumu i vrijeme su posvetile učenju hrvatskog. Kažu da im se život ovdje sviđa, no u svemu im je nedostajala domaća argentinska kuhinja, pa su tako u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci počele peći empanade - tradicionalno argentinsko jelo. Riječ je o pečenom tijestu u obliku jastučića s raznim punjenjima i začinima. Pokrenule su i vlastiti brend pod nazivom Dalmalatinas.
- Ideja se rodila iz razgovora s prijateljima. Razgovarali smo o tome koliko nam nedostaje argentinska kuhinja, posebice ona domaća, rađena ručno, zdrava i ukusna, a opet da si je možemo priuštiti. Razmišljale smo: ‘Tko bi uopće empanade mogao napraviti bolje od nas samih?!’. Počele smo improvizirati, na kraju smo se uigrale i sad ih radimo sa šest vrsta punjenja. Eliana je bila zadužena za prilagođavanje recepta za tijesto sve dok nismo dobile ono savršeno - kaže Flavia.
- Na početku su dolazili samo Latinoamerikanci koji ovdje žive, a onda su ih počeli kupovati i domaći, kojih je sve više. Oduševljeni su i rado se vraćaju- kažu.
- Živimo blizu trešnjevačkog placa i trudimo se kupovati domaće povrće i meso jer upravo su zbog kvalitetnih sastojaka empanade fine i autentične, onakve na kakve smo naučile - tvrde vješte kuharice te dodaju da proces pripreme i nije zahtjevan, no ipak oduzme vremena te u kuhinji svaki dan provode oko četiri sata.
- Za sada još učimo jezik. Težak je, ali napredujemo. Došle smo bez ikakvog znanja, no sad već možemo uspostaviti konverzaciju - kaže Flavia.
- Želja nam je ostati ovdje, no planovi se uvijek mogu promijeniti. U Hrvatskoj najviše volimo ljude, Dalmaciju i ljeto, a svi su nas lijepo prihvatili - kažu te dodaju da bi jednog dana htjele otvoriti restoran koji bi spajao gastronomiju dviju zemalja.
Recept za empanade punjene mesom
Najvažnije je uzeti vremena i ne žuriti sa samim procesom pripreme kako bi empanade ispale što bolje. Kod pripreme tijesta važno je imati istu mjericu za brašno i mlijeko, stoga iz kuhinje uvijek uzimajte istu šalicu.
Sastojci za tijesto: 2 šalice brašna, 2 jaja, pola šalice mlijeka, 2 žličice ulja, 2 žličice soli
Sastojci za nadjev: 500 g mljevene govedine, 500 g luka, paprika, 200 g otkoštenih maslina, 3 češnja češnjaka, 3 tvrdo kuhana jaja, nasjeckana, začini poput muškatnog oraščića, kima, origana, korijandera, papra i soli.