Šećer poboljšava djelotvornost antibiotika, pokazalo je istraživanje u Sveučilištu Boston. Otkriveno je da glukoza i fruktoza, šećeri iz biljaka, oslabljuju bakterije koji uzrokuju kronične i rekurentne infekcije.
Takve infekcije često se javljaju ukoliko je bakterija "zatvorena" i antibiotici tada postaju neučinkoviti. Tijekom vremena, bakterije, poznate kao perzisteri, vraćaju se u život i uzrokuju bolest. Znanstvenici su testirali učinke antibiotika ukoliko se doda žlica šećera i pokazalo se da su bakterije tada pod puno većim utjecajem antibiotika.
Testiranja su provedena na bakteriji Eschericia coli (E. Coli), čestom uzroku urinarnih infekcija, a istraživači su u roku od dva sata uspjeli ukloniti 99,9 posto perzistera. Bez šećera, korišteni lijekovi nisu imali nikakvog učinka.
Daljnja istraživanja trebala bi pokazati pomaže li šećer u borbi protiv tuberkuloze.