Korisne masnoće omega-3, 6 i 9, te vitamini i minerali iz povrća i voća sprečavaju i umanjuju nastanak bora te zaustavljaju ubrzano starenje, kaže mag. nutr. Branimir Dolibašić, voditelj Nutrilife Centra.
POGLEDAJTE VIDEO:
Omega-3 imaju brojne vitalne funkcije, od same građe naših stanica i tkiva. Ublažavaju upalne procese i održavaju zdravlje srca. Ima ih u biljnim izvorima, primjerice u lanenim sjemenkama te u morskim plodovima i ribama, kaže nutricionist. Ipak, ističe kako je unos omega-3 kod ljudi individualan.
Svakodnevno unosite vitamine
- Unos dodatnih omega-3 kod nekih ljudi čak može štetno djelovati na regulaciju masnoća u krvi - upozorava Dolibašić. Dodaje da je ključno saznati koja hrana vam ne odgovara da je počnete izbjegavati.
- Pri tome nam služe različite dijagnostičke metode, primjerice, testovi intolerancije na hranu i nutrigenetski testovi - napominje mag. nutr. Dolibašić. Ističe da vitamine A, C i E treba unositi svaki dan kako biste očuvali zdravlje i nahranili tijelo tvarima koje mu trebaju za normalno funkcioniranje.
- Vitamini djeluju i kao antioksidansi. Uloga antioksidansa je da štiti tkiva, tekućine i stanice od štete koju mogu proizvesti slobodni radikali - govori nutricionist.
Dodaje kako je važno saznati i je li tijelu potrebno željezo, jer manjak željeza može dovesti do zdravstvenih problema, poput anemije i kroničnog umora. Izvori željeza su crveno meso i losos te krumpir, špinat i grah. Nutricionist kaže kako je i višak željeza u prehrani također moguć pa nije dobro pretjerivati s neumjerenim unosom bez znanja o tome ima li tijelo doista manjak koji treba rješavati. Za lijepu kožu ne smijete zanemariti ni probavu koja traži dovoljno vlakana i probiotskih prijateljskih bakterija. Dovoljan dnevni unos vlakana je 10 grama na svakih 1000 kalorija.
- Za ženu to je oko 25 grama vlakana dnevno, a za muškarca od 40 do 50 grama - kaže mag. nutr. Dolibašić.
U prehranu je za mladolik izgled dobro uvrstiti i crveno vino, ali u umjerenim količinama, dakle ne više od jedne čašice, i to samo povremeno.
- U sklopu mediteranske prehrane, koja po brojnim istraživanjima predstavlja najbolji model, čaša vina ima svoje mjesto - kaže nutricionist i napominje da je dovoljno kretanja, odnosno tjelesne aktivnosti, zatim dovoljno povrća i ribe te malo crvenog mesa preduvjet koji treba zadovoljiti kako bi se vino moglo uvrstiti u prehranu.
Manje je ljekovito, više šteti
- Glavne koristi su u njegovim polifenolima, snažnim antioksidantima. Ipak, ovdje ne vrijedi više je bolje, jer će šteta od ispijanja alkoholnog pića nadjačati korist od unosa male količine polifenola, pa se kao i sa svim alkoholnim pićima preporučuje umjerenost - ističe mag. nutr. Dolibašić.
Što se tiče hrane za mozak, nutricionist kaže kako je bitna uravnotežena prehrana s dovoljno omega-3, te dovoljno vitamina i minerala. Dodaje da sastav crijeva utječe i na moždanu funkciju.
- Ako imate lošu probavu, nemojte zaboraviti da to može utjecati i na raspoloženje i funkciju mozga - rekao je mag. nutr. Dolibašić. Napominje da je za zdravu kožu posebno važno piti i dovoljno vode tijekom dana. Doza koju stručnjaci preporučuju je barem osam čaša dnevno.
Najbolji način za borbu protiv starenja je zdrav životni stil, koji uključuje pravilnu i raznovrsnu prehranu, nepušenje i redovitu tjelesnu aktivnost, piše dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić u knjizi “Najbolje od dijetetike”.
Prehrana koja održava organizam mladolikim temelji se na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda te mesa peradi i ribe. Na prehranu bi posebno trebali pripaziti oni koji su svakodnevno izloženi stresu, kronični bolesnici i oni koji se hrane prema određenom režimu - ljudi na redukcijskim dijetama i vegani.
Pileća juha za kožu, kosti i zglobove
U rizičnu skupinu koja bi trebala više pozornosti posvetiti prehrani spadaju i pušači te oni koji se rijetko kreću. Hijaluronska kiselina je vrlo važna za zdravu i mladoliku kožu, a ona, osim toga, podmazuje kožu i zglobove. Najveći izvor hijaluronske kiseline možete pronaći u životinjskim dijelovima koji sadrže puno te tvari - poput kože, hrskavica i zglobova.
Tako da je, osim za liječenje prehlade i gripe, pileća juha od kostiju i kožica odlična i za očuvanje zdravlja kosti. Može se pripremati svaki dan te na zdrav i ukusan način, bez krema i “magičnih” pilula, njegovati kožu. Za stvaranje hijaluronske kiseline u tijelu vrlo je važan i vitamin C koji je neophodan za sintezu kolagena, glavne komponente vezivnog tkiva.
Vitamin C možete pronaći u paprici, rajčici, kupusu i cvjetači. Za stvaranje hijaluronske kiseline neophodan je i magnezij koji je sastavni dio klorofila u biljkama. Hrana bogata magnezijem je špinat, brokula, kupus, grašak, ali i jabuke, banane, jagode i kruške. I cink je neophodan za stvaranje hijaluronske kiseline. Možete ga pronaći u sjemenkama bundeve, krumpiru, kikirikiju, grahu i mesu.
Održite ravnotežu u crijevima
Namirnice koje “odgađaju” starenje te ih je vrlo važno što ranije uvrstiti u svakodnevnu primjenu su one bogate omega-3 masnim kiselinama. Najviše omega-3 masnih kiselina ima u ribi pa je zbog toga nutricionisti preporučuju imati na jelovniku najmanje dva puta tjedno.
Dobri su za kožu, poboljšavaju raspoloženje, smanjuju simptome depresije, pomažu kod prevencije kardiovaskularnih i Alzheimerove bolesti. Najbolji antioksidansi su bundeva, đumbir, špinat, rajčica, paprika babura, kukuruz i jabuke. Važni su jer povoljno djeluju na probavni i imunološki sustav te mogu spriječiti upalne procese u organizmu.
Zdravlje kože možete očuvati i probioticima koji su ključni za crijeva. Probiotici ili “dobre bakterije” pomažu tako što održavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija u našim crijevima. Poremećaji u crijevima mogu nastati zbog stresa, bolesti, ali i zbog starenja. Namirnice bogate probioticima su jogurt, kefir, sir i kiseli kupus, kaže Olja Martinić u svojoj knjizi “Najbolje od dijetetike”.
Za mladolikost važan je i san
Jedan od najvažnijih čimbenika za svaki organizam je prehrana. Upravo zbog toga, važno je u svakodnevicu što ranije uvesti uravnoteženu prehranu s raznovrsnim namirnicama. Osim pravilnog hranjenja, važno je i paziti da izbjegavate ono što šteti vašoj koži, a to je dim cigarete, nedovoljno sna i prekomjeran unos alkohola. Uz pravilnu prehranu, važno je i vježbati.
Najmoćnije ati-age namirnice
1. Bobičasto voće
Obiluje antioksidansima, vitaminom C i A, te štiti organizam od karcinoma i usporava proces starenja. Brusnice, borovnice i maline sadrže i željezo, kalij, prehrambena vlakna te folnu kiselinu.
2. Avokado
Bogat nezasićenim masnim kiselinama, sadrži i kalij, željezo, bakar, fosfor, magnezij, vitamin A , C i E. Vitamin E pomaže u sprečavanju nastanka bora i dobar je za sjajnu kosu te blistavu i glatku kožu.
3. Riba i školjke
Obiluju omega-3 masnim kiselinama i cinkom. Stručnjaci tvrde kako bismo u prehranu trebali uvrstiti losos, skušu, sardine, ali i mekušce. Ribe i školjke odlične su za kožu i djeluju protuupalno.
4. Agrumi
Bogati su vitaminom C koji je važan u proizvodnji kolagena, a uz to je i antioksidans koji neutralizira slobodne radikale koji oštećuju stanice i mogu biti uzrok preranog starenja kože.
5. Orašasti plodovi
Bademi, pistacije i orasi samo su neki od orašastih plodova koji su bogati vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama pa su odlični za kožu te za smanjenje ili kasniju pojavu bora na licu.
U 30-ima treba pojačati unos vitamina A, C i E, u 40-ima vlakna i probiotika
• VITAMIN C - voće, brokule, kivi, crveni papar, borovnice, rajčica koja je bogata likopenom, odnosno antioksidansom koji štiti od ultraljubičastog zračenja
• VITAMIN A i E - špinat i kelj su bogati retinolom koji je odličan za kožu te beta karoten koji štiti od UV zračenja
• Omega-3 - losos, skuša i sardina su odlični za kožu jer djeluju protuupalno (odlični su za ekcem i psorijazu) te su puni proteina, vitamina E i cinka
• ZELENI ČAJ - bogat antioksidansima katehinima koji štite od sunca
• TAMNA ČOKOLADA - obiluje antioksidansima, poboljšava protok krvi do kože te štiti od sunca i hidratizira
• CRVENO VINO - sadrži resveratrol koji štiti kožu od slobodnih radikala i smanjuje pojavu bora
• ŽELJEZO- crveno meso, školjke, škampi, crni grah, leća, špinat i sjemenke bundeve - željezo je važno zbog gubitka menstrualne krvi i zdrave kose
40-e i 50-e
• HRANA BOGATA VLAKNIMA - chia sjemenke, leća, crveni grah, artičoke
• PROBIOTICI I PREBIOTICI - kombucha gljiva, jogurt i kiseli kupus važni su zbog sindroma iritabilnog crijeva koji je povezan sa stresom i promjenom u hormonima u tim godinama, a te namirnice, osim toga, potiču širenje dobrih bakterija u organizmu
• ZDRAVE MASTI POPUT OMEGE-3 - orašasti plodovi, avokado, maslinovo ulje koje štiti kožu
Pravila za usporavanje starenja po dr. Perriconeu:
1. Jedite obilje masne ribe, posebice lososa, te druge namirnice koje su izvor proteina, poput jaja i peradi. Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja stanica kože, dok omega-3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
2. Često jedite svježe tamno bobičasto voće, posebno borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pridetoksikaciji i sprečavaju prijevremeno starenje.
3. Jedite dinje, jabuke i kruške. Ovo voće ima nisku vrijednost glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango su voće s višom vrijednošću glikemijskog indeksa te ga treba jesti umjereno.
4. Prednost treba dati orašastim plodovima, posebice lješnjacima i bademima, jer sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline, što pomaže borbi protiv starenja.
5. Za doručak se preporučuje jesti svježe pripremljenu zobenu kašu ili zobene pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
6. Pijte od osam do deset čaša vode dnevno. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim.
7.Izbjegavajte kavu i čaj.
8. Izbjegavajte alkohol.
9. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate, poput bijelog brašna i šećera.
10. Svakodnevno se bavite tjelovježbom. Tjelesna aktivnost ima protuupalni učinak na stanice.
Što vam donosi horoskop za sljedeću godinu: Evo koji će vam biti sretan broj kojim se morate voditi