Nije Antu Buljubašića strah slavonske konkurencije. Ima on svoje konje za dobru trku, odnosno mesne delicije za koje kupce ne traži. Jer od vlastitih svinja radi zagvozdski domaći pršut, pečenice, pancete i nadaleko poznate kobasice čiji recept čuva i detalje ne otkriva.
POGLEDAJTE VIDEO (Otkrijte čari kobiljeg mlijeka):
- Ma traži se uvijek kobasica više - u šali nam govori Ante, koji već šesnaest godina isključivo od svojih vlastitih svinja na svom OPG-u radi suhomesnate proizvode.
Pomaže cijela obitelj, supruga Marija i četvero djece.
- Prodajemo na sajmovima i na kućnom pragu, a šaljemo i poštom. No kod nas se prvo sve proba, a tek onda kupi. Tako mi radimo. To je naša tradicija i naši kupci nam se godinama vraćaju - zadovoljno će Ante. Svoje svinje hrani isključivo žitom koje melje u vlastitom mlinu. Svake godine uzgoje 50-ak svinja.
- Solimo samo s kvalitetnom morskom kuhinjskom soli, bez dodataka. Sada uz zagvoški pršut ide domaća pečenica koja je idealna onako pečena na tavi, na gradele. Panceta ide najviše od lipnja kad krenu domaće rajčice i mladi luk. E to su ti onda gušti - govori Ante i nutka nas kobasicama.
Razlikuju se od slavonskih delicija, ali nimalo ne zaostaju. Za domaću papriku pobrinu se njegovi prijatelji Slavonci, uz dobro svinjsko meso tek je sol, papar i luk i to je dovoljno za ukusnu i kvalitetnu kobasicu koje ovih dana Ante ne može pripraviti kolika je potražnja.
A ove godine napravio ih je oko 5000 i kilogram je 80, pečenice su 130 kuna, panceta 100 kuna, a domaća mast 20 kuna. A njegovi čvarci mogu uz bok slavonskima i cijena je, kaže, umjerena od 100 kn/kg. Za zrenje ima posebno izgrađeni prostor, a ako ćemo po pravilu, zagvoški pršuti zrije godinu dana. Tada je dovoljno suh i kvalitetan. Onda mu je kilogram 250 kn, a ako se kupuje u komadu onda je kila 130 kn.
- I ne mogu ga pripraviti kolika je potražnja - kaže. Pitamo ga koja je tajna njegovih proizvoda, a on će skromno samo slegnuti ramenima.
Kad zapušu hladni vjetri i bure sa svetog Jure i s biokovskih vrhova dolepršaju prve pahulje uz vatru s Buljubašića ognjišta te dim od kvalitetnog domaćeg drva graba, jasena, bukve koji daje posebnu aromu ovim proizvodima, malo je onih koji će odoljeti, a ne kušati pravi domaći proizvod koji svojom cijenom, ali i kvalitetom udovoljava ponajprije izbirljivom nepcu kupca.