Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestiraju i tvrde da jaje nema što tražiti u sarmi. Zanima nas kako je vi pripremate.
Sarma po receptu iz 1952. godine - stavlja se jaje
Ovaj recept smo pronašli u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari. Po njoj ispada da u sarmu ide jaje.
Sastojci:
- 3 glavice kiselog zelja
- Nadjev za sarmu: 1/2 kg isjeckane govedine, 1/2 kg isjeckane svinjetine, 4 velike žlice u sitne kocke izrezane suhe slanine, 2 velike žlice masti, 1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći), 1 cijelo jaje, 1 velika žlica soli, 1/2 velike žlice papra, 6 velikih žlica riže
- Zapržak: 5 velikih žlica masti, 3 velike žlice brašna, 1 velika žlica paprike, 2 do 3 litre juhe od suhog mesa ili vode 1 litra izrezanog kiselog zelja, 2 velike žlice soli
Postupak:
Sve što je navedeno pod 'Nadjev za sarmu' treba u zdjeli dobro izmiješati. Od svake glavice zelja listovi se skinu i malo porežu rebra, da budu tanja, a da se ne ozlijedi list. Metni list kiselog zelja na dlan, a na list jednu žlicu ovog nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži bilu, primi i zamotaj nadjev. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi svijetli zapržak, zalij ga vodom ili juhom, dodaj izrezano zelje, posoli, prokuhaj, složi sarme na vrh zelja, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je zelje prekiselo, metni 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš sirutke, dodaj je umjesto vode.