To je to što me zanima!

ANKETA Kako vi radite sarmu, jeste li među onima koji stavljaju jaje u smjesu ili ne?

Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo biti. Ipak, strasti na webu uzburkala je rasprava - ide li jaje u smjesu ili ne?
Vidi originalni članak

Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestiraju i tvrde da jaje nema što tražiti u sarmi. Zanima nas kako je vi pripremate.

 

Sarma po receptu iz 1952. godine - stavlja se jaje

Ovaj recept smo pronašli u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari. Po njoj ispada da u sarmu ide jaje.

Sastojci:

  • 3 glavice kiselog zelja
  • Nadjev za sarmu: 1/2 kg isjeckane govedine, 1/2 kg isjeckane svinjetine, 4 velike žlice u sitne kocke izrezane suhe slanine, 2 velike žlice masti, 1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći), 1 cijelo jaje, 1 velika žlica soli, 1/2 velike žlice papra, 6 velikih žlica riže 
  • Zapržak: 5 velikih žlica masti, 3 velike žlice brašna, 1 velika žlica paprike, 2 do 3 litre juhe od suhog mesa ili vode 1 litra izrezanog kiselog zelja, 2 velike žlice soli

Postupak:

Sve što je navedeno pod 'Nadjev za sarmu' treba u zdjeli dobro izmiješati. Od svake glavice zelja listovi se skinu i malo porežu rebra, da budu tanja, a da se ne ozlijedi list. Metni list kiselog zelja na dlan, a na list jednu žlicu ovog nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži bilu, primi i zamotaj nadjev. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

RECEPT DANA Hrana za dušu: Super recept za brzu savijaču s mesom i sirom

Napravi svijetli zapržak, zalij ga vodom ili juhom, dodaj izrezano zelje, posoli, prokuhaj, složi sarme na vrh zelja, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je zelje prekiselo, metni 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš sirutke, dodaj je umjesto vode.

 

Idi na 24sata

Komentari 129

  • lily A 22.11.2023.

    Ne jaje u smjesu

  • marko marulić 22.11.2023.

    Kakav nonsens .Saga o pripremi sarmeNa kraju sarmu svrsali u znanstveno dostignuce.Ljudima dosadno oa ne znaju što bi od sebe.Govorimo o starom receotu iz doba kad je meso bilo meso u pravom smislu te rijeći.Mozes dodat sto god a najbitniji sastojci su kiselo zelje'ako imas oriliku kupit na dolcu onda je to kiselo zelje, a ovo po marketima zadnji skart kao da je ustirkano.A sto je jos gore meso je svugdje nekoliko puta smrznuto i odmrznuto.Teska koma.Bolje naoravite clanak kako nas svi ti prehrambeni giganti truju sa mesom upitne kakvoče i to za masne pare.Notorna idiotarija.

  • lanai goga 22.11.2023.

    Koje gluposti svatko radi onako kako je naucio i kako mu je fina

Komentiraj...
Vidi sve komentare