To je to što me zanima!

ANKETA Kako vi kod kuće radite carbonaru? Talijanski chef otkrio nam je originalni recept

Što se tiče pripreme, tjestenina se skuha al dente, a sa strane u zdjelici se zamiješa žumanjak, Pecorino sir i papar. Zatim se Guanciale poprži u tavi da dobije boju i postane hrskav
Vidi originalni članak

Na društvenim mrežama se potegla se rasprava o tome kako se pravilno radi tjestenina carbonara. Neki kažu kako u nju stavljaju vrhnje za kuhanje, drugi ju rade samo sa sirom i pancetom, a treći pak tvrde da u nju uopće ne idu jaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zato smo upitali talijanskog chefa Pasquala Longobardija i njegovu ženu Anu iz Papavero Pizza & Food Laba da nam otkriju originalni recept za carbonaru te koje sastojke možete koristiti ako baš nemate autentične.

Ispunite anketu: Koje vi sastojke stavljate u carbonaru?

 

 

- Tradicionalno u carbonaru idu dva žumanjka po osobi, papar, Pecorino sir (30-40 grama) i Guanciale (oko 50-60 grama), ne treba pretjerivati - rekao nam je Pasqual i dodao kako od tjestenine uvijek idu špageti ili rigatoni.

Što se tiče pripreme, tjestenina se skuha al dente, a sa strane u zdjelici se zamiješa žumanjak, Pecorino sir i papar. Zatim se Guanciale poprži u tavi da dobije boju i postane hrskav. Nakon toga se podlije škrobnom vodom u kojom se kuhala tjestenina, dodaju se i špagete i promiješa se, objasnio je.

Sve se zatim makne s vatre i u špagete se dodaje smjesa od jaja, sira i papra. To se dobro promiješa u vrućoj tavi, ali bez vatre dok smjesa ne postane kremasta. I carbonara je gotova.

- Ja mislim da Hrvati oko svega malo rade dramu, nije previše bitno kakvo je meso, odnosno radi li se o panceti ili pravom Guancialeu. Mi u Hrvatskoj imamo jako finu pancetu i slavonsku slaninu - dodala je Ana i rekla kako nije za to da se u carbonaru stavlja vrhnje za kuhanje, ali Guanciale može biti zamijenjen s bilo kojom slaninom ili pancetom, dok se Pecorino sir sada već lako može nabaviti u svim trgovinama.

RECEPT DANA Ne morate samo paštetu mazati na kruh: Isprobajte recept za ukusni pivski namaz od leće

Također, jako je bitno i biranje formata paste. Naime, u carbonaru tradicionalno idu isključivo špageti ili rigatoni. 

- Talijani su striktni što se toga tiče i bitnija im je pasta nego meso. U carbonaru nikada ne ide svježa tjestenina već samo suha durum, to je jako bitno - rekli su Ana i Pasqual.

POGLEDAJTE KULINARSKI SERIJAL 'LEĐA O LEĐA':

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Hrpa Smeća 24.10.2023.

    "Mi u Hrvatskoj imamo jako finu pancetu i slavonsku slaninu" mislim da slavonsku slaninu možemo prekrižiti na jedno vrijeme. Zahvaljujući Grliću Radmanu.

  • bronski 24.10.2023.

    ja radim kak ja oću, bas me briga za njegov recept

  • Euronymous 24.10.2023.

    Spagete,sir,panceta,jaja (zumanjak) papar...kraj price....spagete se skuhaju na tavi se przi spek i dodaje malo vode od kuhanja (zato ne ide sol) spagete se stave u tu tavu i pomijesaju sa spekom...priceka se 1-2min i stavlja se zumanjak pomijesan sa paprom i sirom dok tijesto svojom toplinom kuha jaje i topi sir....vrh vec mi je muka od carbonare haha

Komentiraj...
Vidi sve komentare