Scott Wiener živi u Brooklynu i ponosni je vlasnik 1550 kutija za pizzu, što mu je ujedno osiguralo poziciju rekordera u Guinnessovoj knjizi rekorda, piše TheTakeout.
POGLEDAJTE VIDEO: Scottov život s pizzama
Scott nije planirao postati kolekcionar. On je osnovao tvrtku Scott's Pizza Tours te je turiste vodio po zanimljivim pizzerijama u New Yorku postavši tako stručnjak za pizzu. Zna sve o brašnima, načinu pečenja, sirevima i dodacima koji će stvoriti najukusniju, hrskavu pizzu. No život prije toga bio mu je jednako zanimljiv i dinamičan, pa je tako radio u studiju za snimanje i na trajektu koji povezuje otok Ellis s kopnom.
- Jednostavno sam oduvijek volio pizzu. Volio sam je jesti. To je najbolja hrana na svijetu - ustvrdio je za portal 6sqft dodajući kako nije volio posao kojim se bavio, pa je dao otkaz i počeo intenzivnije čitati blogove i literaturu o pizzi.
- Shvatio sam da ljudi s kulturološkog gledišta govore o pizzi i pomislio kako bih volio posjetiti ta mjesta koja spominju. Počeo sam putovati s prijateljima do tih mjesta, a onda sam shvatio da mi je pizza postala vrlo važna i da postoje povijesne pizzerije i mjesta. Mislio sam da je pizza uvijek i posvuda ista, a kad sam shvatio da nije, to me zaintrigiralo - nastavio je on.
Organizirao je prvu službenu turističku turu 2008. godine, a potom nastavio voditi turiste. Skupljajući novac u jednoj kampanji 2009. godine, pomislio je kako bi mogao dodatno zainteresirati ljude ako ih zamoli da mu pošalju čistu kutiju za dostavu pizze. No ljudi su se odazvali u većem broju nego što je očekivao i nastavili su mu slati kutije i nakon što je kampanja završila. Do 2013. godine imao je 595 kutija i ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.
Kolekcija je od tad nastavila rasti te sad zauzima većinu prostora u njegovom stanu. Dio kolekcije posuđuje pizzerijama za izložbu, a dio čuva u kući svojih roditelja. Prije spremanja ih izravna, a kategorizira ih po temi. U uredu drži nove kutije koje još nije kategorizirao.
- Kad stigne nova kutija, izmjerim je i uvedem u katalog. Zatim je izravnam i fotografiram. U konačnici želim imati internetsku stranicu gdje možete pogledati kako izgleda kutija za pizzu bilo gdje na svijetu - kazao je on.
Čak je 2013. godine objavio “Viva La Pizza! The Art of the Pizza Box,” jedinu knjigu o kutijama za pizzu na svijetu. U međuvremenu je proširio posao, pa sad ima četiri turistička vodiča koja svakog dana vode turiste kroz četiri različite četvrti, a nedjeljom on vodi turu autobusom i tada s posjetiteljima prođe oko 60 pizzerija. Pozivaju ga na predavanja u inozemstvu i u SAD-u gdje govori o povijesti i nastanku pizze te objavljuje brojne publikacije. Kako bi sve to ostvario, drži se vrlo strogog rasporeda.
- Svakog dana ustajem u 6.30, a zatim odlazim na posao. Provjeravam ture, posjećujem pizzerije tražeći nova mjesta, popunjavam zalihe publikacije Pocket Pizza Journal kojeg darujem svakom turistu, odgovaram na poruke i otvaram promotivne pakete koje mi šalju - pojašnjava on.
- Ljudi jako vole pizzu. U osnovi, to je tijesto s rajčicom i sirom. Ne znam znanstveni razlog zašto je vole, ali nepcu je ugodna. Lako ju je jesti i možete je prilagoditi. Ne mora biti slatka ni slana, može biti sve što želite - zaključio je.
Na YouTubeu planira 13. lipnja voditi virtualni pizza party gdje će pokazati dio svoje kolekcije kutija, ali i odgovoriti na pitanja o povijesnim činjenicama, poput one da su pizzerije počele koristiti kartonske kutije 1960. godine ili podatka da je McDonald's jedanput pokušao prodavati pizzu.