To je to što me zanima!

Alzheimerova bolest ranog početka: Neki dobiju dijagnozu već u 30-ima, a ovo su uzroci

Dijagnoza je obično šokantna, a znači da odmah trebate planirati velike promjene kako biste osigurali svoju sigurnost i njegu u nadolazećim godinama
Vidi originalni članak

Alzheimerova bolest s ranim početkom je oblik progresivne bolesti mozga koja uzrokuje gubitak pamćenja i pojavljuje se kod osoba mlađih od 65 godina. Najčešće se javlja u dobi između 40 i 50 godina, no postoje slučajevi kada se dijagnosticira već u 30-ima.

Kako Alzheimerova bolest postupno oduzima pamćenje, sposobnost jasnog razmišljanja, a na kraju i brige o sebi, bit će vam potrebna jaka podrška. Obratite se obitelji, prijateljima, lokalnim udrugama za Alzheimerovu bolest i drugim skupinama kako biste počeli planirati ostatak svog života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Simptomi Alzheimerove bolesti s ranim početkom

Znakovi Alzheimerove bolesti s ranim početkom uglavnom su isti kao i kod kasnog oblika bolesti. Počinje manjim gubitkom pamćenja i problemima u funkcioniranju mozga, koji se pogoršavaju dok ne utječu na vašu sposobnost upravljanja svakodnevnim životom.

NE ODUSTAJE Elton John našalio se na račun svog zdravstvenog stanja: 'Nije još ostalo puno od mene...'

Promjene na koje treba obratiti pažnju uključuju:

  •     Zaboravljivost, poput gubljenja predmeta, gubljenja osjećaja za vrijeme ili ponavljanja istih pitanja
  •     Poteškoće u pronalaženju pravih riječi ili korištenje pogrešnih izraza
  •     Problemi s vizualnom obradom, poput razumijevanja pročitanog ili procjene udaljenosti
  •     Nemogućnost obavljanja složenih, ali poznatih zadataka, poput praćenja recepta ili vođenja kućnih financija
  •     Poteškoće s normalnim radnim ili kućanskim aktivnostima
  •     Gubljenje orijentacije
  •     Loša procjena situacija
  •     Promjene raspoloženja i osobnosti
  •     Fizički problemi s govorom, gutanjem ili hodanjem

Uzroci Alzheimerove bolesti s ranim početkom

Većina stručnjaka vjeruje da Alzheimerova bolest nastaje zbog nakupljanja dvaju proteina u mozgu – amiloida i tau proteina. Prekomjerna količina ovih proteina utječe na način na koji razmišljate.

Još uvijek postoji mnogo toga što znanstvenici trebaju otkriti o tome zašto bolest počinje ranije kod nekih ljudi. U nekim slučajevima, bolest se javlja u obiteljima i može biti posljedica promjena u genima koje nasljeđujemo od roditelja. Osobe s trisomijom 21 također su sklonije ranom početku Alzheimerove bolesti.

Dijagnoza Alzheimerove bolesti s ranim početkom

Ne postoji jedan test koji potvrđuje Alzheimerovu bolest s ranim početkom. Međutim, postoji nekoliko načina na koje liječnici provjeravaju imate li bolest.

Prvo će vas pitati o vašoj medicinskoj povijesti, uključujući simptome koji vas trenutno muče. Također ćete proći testove koji ispituju vaše pamćenje i sposobnost rješavanja problema.

Možete dobiti i slikovne pretrage koje traže promjene u mozgu i isključuju druge uzroke vaših simptoma. To može uključivati CT snimanje, moćan rendgenski pregled koji pruža detaljne slike unutrašnjosti tijela, ili MRI koji koristi magnete i radio valove za stvaranje slika. PET snimke koriste markere, poput flortaucipira (Tauvid), kako bi mapirale mozak i otkrile proteine povezane s Alzheimerovom bolešću.

Novi test zvan Precivity AD mjeri količinu proteina poput beta-amiloida i APOE-a u krvi, što pomaže u određivanju vjerojatnosti otkrivanja plakova u mozgu putem slikovnih metoda poput PET skeniranja.

Liječnik može također predložiti testove za promjene u genima koji su povezani s ranim početkom Alzheimerove bolesti.

NIJE BEZAZLENO Ako tijekom odnosa osjetite ove bolove, javite se ginekologu

Kako liječiti Alzheimerovu bolest s ranim početkom?

Važan dio upravljanja vašim stanjem je ostati pozitivan koliko god možete. Nastavite s aktivnostima u kojima uživate. Isprobajte različite tehnike opuštanja, poput joge ili dubokog disanja.

Održavajte svoje tijelo u dobroj formi, jedite zdravu hranu i redovito vježbajte.

Lijekovi mogu pomoći kod nekih simptoma Alzheimerove bolesti s ranim početkom. Liječnik može propisati lijekove za poboljšanje pamćenja, poput:

    Aducanumab-avwa (Aduhelm)
    Donepezil (Aricept)
    Donanemab (Kisunla)
    Galantamin (Razadyne)
    Lecanemab-irmb (Leqembi)
    Memantin (Namenda)
    Memantin-donepezil (Namzaric)
    Rivastigmin (Exelon)

Ovi lijekovi mogu usporiti ili poboljšati simptome na nekoliko mjeseci do nekoliko godina, što vam može omogućiti više vremena za samostalni život.

DOBRO JE ZNATI Hrana za bolje zdravlje bubrega

Liječnik također može preporučiti lijekove za spavanje, antidepresive ili sredstva za smirenje kako bi se nosili s drugim problemima povezanim s Alzheimerovom bolešću, poput nesanice, noćnih mora i tjeskobe.

Priprema za Alzheimerovu bolest s ranim početkom

Sada možete započeti s planiranjem koje će vam biti od velike pomoći kasnije. Na primjer, dogovorite sastanak s odvjetnikom kako biste saznali koji će vam pravni aranžmani trebati. Davanje "punomoći" omogućuje voljenima da donose zdravstvene i financijske odluke za vas kada to više ne budete mogli sami činiti.

Također je važno razmisliti o tome kako ćete financirati svoje buduće zdravstvene troškove. Razmotrite potrebu za sigurnosnom opremom u kući ili pomoć profesionalnog njegovatelja. Okupite obitelj kako biste razgovarali o financijama i koliko će vam novca biti potrebno za odgovarajuću skrb, piše Webmd.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • MijinBarba 09.10.2024.

    Jedini uzrok Altzheimera je ALUMINIJ koji dobiju kroz bocke i hranu, on se taloži na neuronskim završecima mozga i blokira komunikaciju neurona s tijelo ga nemože izlučiti. Iz istog razloga nastaje autizam.!

  • KešićIsBack 09.10.2024.

    ufff 😔

Komentiraj...
Vidi sve komentare