To je to što me zanima!

Alternative koži uključuju materijale od gljivica i kvasca

Umjetna koža materijal je budućnosti, a na njemu radi niz laboratorija koji žele kreirati tekstil na biljnoj bazi, što se sviđa i velikim brendovima koji su odlučili maknuti pravu kožu iz svojih kolekcija
Vidi originalni članak

Mylo, jedna od najperspektivnijih laboratorijski uzgajanih koža koja se pojavila na tržištu, proizvodi se uzgojem stanica gljivica.

- Kada dodirnete naš materijal, imate isti osjećaj kao kad dodirnete prirodnu kožu – istaknuo je Jamie Bainbridge, potpredsjednik Bolt Threads kompanije koja je razvila Mylo, za Vogue.

POGLEDAJTE VIDEO: Mala Erna (8), kći dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik, osmislila je eko kolekciju odjeće za svoje lutkice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U igri je i kompanija Modern Meadow, koja je kreirala materijal čiji proizvodni proces uključuje fermentaciju kvasca za rast kolagena, glavnog proteina u koži. No, sada tvrtka koristi proteine biljnog podrijetla, slične kolagenu, kako bi stvorila svoju prvu kožnu alternativu koja uskoro stiže na tržište.

- Radi se o korištenju gradivnih elemenata prirode za izradu materijala te istovremeno razvoju novih funkcionalnosti i svojstava – objasnio je Andras Forgacs, direktor kompanije.

TEHNOLOGIJA ODIJEVANJA Novi način kreiranja traperica: Prvo skener uzme vaše mjere...

Već neko vrijeme postoje i biljne alternative koži kao što su Piñatex i koža od ananasa.

Sada kada tehnologije postoje, cilj je povećati proizvodnju kože uzgojene u laboratoriju. Mylo je već dobio podršku brendova kao što su Stella McCartney, Adidas i Lululemon te luksuzna kompanija Kering.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare