Tko ne bi htio probati Bloody Mary u obliku želea poslužen u stapki celera ili mini lubenice od limete i crvene želatine. Jello shots ili shootere od želea vrlo je lako napraviti, još lakše popiti ili pojesti, a na zabavi ćete s njima ugodno iznenaditi goste.
POGLEDAJTE VIDEO: Nevjerojatni deserti
Ovi ukusni deserti mogu se raditi s alkoholom, a i ne moraju. Od alkohola se najčešće koriste tequila, vino, gin, likeri, vermut, votka ili Curacao za bazu.
Od dodataka u koktel možete staviti voće poput malina, borovnica, grožđa ili kriški mandarina ili banana. Ananas, kivi ili egzotična papaja se ne stavljaju u koktele od želatine jer sadrže enzime zbog kojih se ona neće zgusnuti.
Za topljenje želatine može poslužiti vruća voda ili sok, a ovisno o jačini alkohola i ukusu, odmjerite količinu soka. Za žestoka pića u pravilu je omjer 1:3, dok se za likere s manjim postotkom alkohola može raditi i s omjerom pola-pola. Pripremite ih sa želatinom u prahu ili onom u listićima.
U jednoj vrećici obično ima deset grama želatine u prahu, a to odgovara šest listića želatine koji su dovoljni za pola litre koktela. Koristite li listove želatine, potrebno ih je prvo namočiti u hladnoj vodi pa tek onda rastopiti u kipućoj, dok se želatina u prahu odmah stavlja u vruću vodu.
Želeom napunite voće poput limete, limuna ili naranče, pa kad se učvrsti, narežite ga na kriške. Namastite kalupe za muffine. U loncu skuhajte sok, gazirano piće i slatko vrhnje sa želatinom.
Maknite s vatre pa pustite da se malo ohladi i dodajte alkoholno piće po želji, poput votke ili gina. Zamrznite u kalupima pa ukrasite tučenim vrhnjem i šarenim mrvicama za torte.
Žele-shooteri od vina
Sastojci: 120 ml crnog vina, 90 g želatine s okusom limuna, 90 g želatine s okusom naranče, 460 ml vrele vode, nasjeckano voće prema želji
Priprema: Pomiješajte želatinu s vrućom vodom i miješajte dok se ne otopi. Dodajte vino i nasjeckano voće. Ulijte tekućinu u posudice, stavite komade voća i ostavite u zamrzivaču dok se ne stisne.
Shooteri s limetom
Sastojci: 10 limeta, 20 g želatine u prahu + crvena jestiva boja, šalica vrele vode, šalica votke, po želji: komadići čokolade
Priprema: Narežite limete na polovine po dužini. Nožem odstranite pulpu tako da ostane samo korica. Vruću vodu pomiješajte sa želatinom. Možete kupiti i želatinu s okusom. Dodajte malo crvene boje i miješajte dok se želatina ne otopi.
Dodajte hladnu votku pa ulijte u izdubljene polovine limete. Ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata. Nakon toga pažljivo prepolovite još jednom oštrim nožem. Ako želite, u želatinu možete zabiti mrvice čokolade kako bi izgledale poput koštica.
Užitak od jagoda
Sastojci: 90 g želatine u prahu, ekstrakt jagode, 2/3 šalice vrele vode, 2/3 šalice votke s voćnim okusom
Priprema: Skuhajte vodu pa dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte votku i ekstrakt jagode. Ako ne koristite voćnu votku crvene boje, dodajte i malo jestive boje. Ulijte u silikonske kalupe. Ostavite u zamrzivaču četiri sata.
Kandirane višnje ili trešnje obojite bojom za hranu i stavite u želatinu prije nego što se stisne, a shootere od vina ili žestokog alkoholnog pića ukrasite šarenim ili čokoladnim mrvicama.