To je to što me zanima!

Ako vam je pivo gorko, to je jasan znak da je ono ustajalo

Kemikalija prisutna u hmelju piva razbija se s vremenom i formira druge spojeve koji rezultiraju neugodnim okusom, pokazala je studija njemačkih znanstvenika
Vidi originalni članak

Pivo postaje ustajalo u bocama zbog kemikalije u hmelju, a zbog toga i gorko, otkrili su znanstvenici s Tehničkog sveučilišta, prenosi Daily Mail. Kemikalija prisutna u hmelju piva razbija se s vremenom i formira druge spojeve koji rezultiraju neugodnim okusom, pokazala je nova studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Iako su neka piva gorka sama po sebi, takav okus često je znak da je pivo ustajalo, upozoravaju znanstvenici. Ali spojevi koji su za to odgovorni i kako se to razvija s vremenom je do sada ostao misterija. Ključ je u trans-iso-alfa kiselini, koja se s vremenom degradira u različite kemikalije i tako stvara loš okus. Nedavne studije pokazale su da razina gorkosti ili pH ima jak učinak na degradaciju trans-iso-alfa kiselina, ali nova studija otkriva da je pH u starom pivo nevjerojatno stabilan. Degradacija trans-iso-alfa kiselina je još brža na višim temperaturama, pa je najbolje da ljudi pivo piju dok je tek napravljeno, upozoravaju znanstvenici.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • OiSekula 14.04.2011.

    jebeš pivo koje nije gorko :S

Komentiraj...
Vidi sve komentare