To je to što me zanima!

Ajvar od zelenih rajčica i hrena

Najbitnije u cijelom postupku kod pripreme ovog ajvara je da rajčicama dobro iscijedite vodu. Zato bi bilo najbolje da nabavite veliko plastično cijedilo s krupnijim rupicama
Vidi originalni članak

Na jesen u vrtu zna ostati brdo zelenih rajčica koje nisu stigle dozreti pa bi zaista bila prava šteta ne iskoristiti to obilje. Uz ovaj recept ćete iskoristiti  sve zelene rajčice i napraviti pravu deliciju. Ovaj ajvar je izuzetno ukusan i pomalo pikantan, a svi koji vole okus hrena, doći će na svoje.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve tajne soje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sastojci:

  • 2 - 3 kg zelenih rajčica
  • 1 kg svježeg hrena
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice senfa
  • 3 žlice bijelog vinskog octa
  • 3 dl ulja
  • sol

Priprema:

Najbitnije u cijelom postupku je da rajčicama dobro iscijedite vodu. Nabavite veliko plastično cijedilo s krupnijim rupicama. Rajčice izmiksajte u blenderu. Blendajte ih najminimalnije moguće. Bitno je dobiti kašu, ali nikako ne presitnu. Nakon toga sadržaj blendera prebacite u cijedilo. Voda iz rajčica će se odmah početi cijediti. Najbolje je sadržaj ostaviti u cjedilu preko noći da se dobro ocijedi. 

RUJAN JE PRED VRATIMA Odličan recept za domaći ajvar

Nakon što ste preko noći iscijedili rajčice, pripremite hren. Ako nemate svježi hren možete koristiti različite pripravke od hrena iz trgovine. Tražite pripravak s najvećim udjelom hrena, barem 75 posto. Svježi hren očistite i narežete na krupnije komade. Njega također izmrvite u blenderu. To će jako peći za oči pa se odmaknite od smjese.

Zatim na ulje stavite kašu od paradajza i hrena i polako počnite kuhati. Dodajte sve ostale sastojke i obavezno probajte da li vam okus odgovara. Kuhajte otprilike 45 min do jedan sat. Za to vrijeme sterilizirajte staklenke u pećnici na 100°C. U vruće staklenke stavite pripremljenu kašu i uživajte u ukusnom ajvaru.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 07.09.2021.

    Super

Komentiraj...
Vidi sve komentare