Nigerijka Okoli Kikelomo u zagrebačkoj Ilici 73 ima restoran bez cjenika. Za hranu možete ostaviti donaciju, a ljudi koji nemaju novca jedu besplatno.
POGLEDAJTE VIDEO:
POGLEDAJTE VIDEO:
- Ljudi mogu ostaviti donaciju, a oni koji nemaju novca mogu jesti besplatno - rekla nam je i dodala da je u Hrvatsku došla u potrazi za boljim životom.
Kuhati je počela s osam godina, a sve je naučila od bake. Prvo jelo koje je spremila bio je riblji paprikaš. Budući da gostima uvijek želi ponuditi nešto egzotično, u svojem restoranu često sprema i riblju juhu egusi, čiji je recept odlučila podijeliti s čitateljima 24sata.
- To je tradicionalna nigerijska juha od ribe i mesa s dodatkom povrća, najčešće špinata. U Nigeriji svaka obitelj ima svoj recept koji se prenosi s koljena na koljeno. I ja često mijenjam sastojke pa je juha nekad od govedine i ribe, a nekad od piletine i ribe - rekla je Okoli, koja je zavoljela i našu kuhinju, a najviše joj se sviđaju tripice i sarma.
Egusi juha na Okolin način
Sastojci: 1 šalica sjemenki dinje, 500 g mesa po izboru, 200 g ribe (sušene), 150 g ribe (svježe), 750 g špinata, 1 glavica luka, 2 žlice ulja, 1 žličica mljevene ljute paprike, 1 žličica mesa rakova, 2 kocke za juhu, sol
Priprema: Samljeti sjemenke pa ih rastopiti s malo mlake vode da dobijete pastu (egusi). Sušenu ribu prethodno namočite u vodi. Operite povrće. Začinite meso i ribu, odozgo dodajte luk, pa ispržite i ostavite sa strane. Zagrijte ulje u posudi, dodajte pastu i pržite miješajući dok se ne zgusne. Pržite od 15 do 20 minuta ili dok ne primijetite da se ulje diže na vrh. Zatim dodajte meso i ostavite da vrije 10 minuta. Dodajte papar, rakove, kocke, prženo meso i ribu pa kuhajte 10 minuta. Zatim dodajte svježu ribu i kuhajte dok riba ne bude gotova. Zatim dodajte narezano povrće i sol na okus. Juha je gotova za 5 minuta.