Najvažniji alat u gastronomiji i svim kuhinjama, pomoćnim kuhinjama, zalogajnicama, bistroima, fast foodovima i pripremnicama je nož! Pravilno baratanje nožem u kuhinji je vještina, a nju će na splitskom Adventu u Obrovu moći pokazati kuhari danas na natjecanju u brzom rezanju luka.
POGLEDAJTE VIDEO:
Svaki kuhar prije bilo kakvog pirjanja, poširanja, pečenja, kuhanja..., bilo da je riječ o ribi, mesu, povrću, mora znati narezati kapulu. Mora je znati narezati pravilno, brzo te u što manje vremena, što veću količinu.
- Mislili smo i na one mlađe, pa ove godine imamo i natjecanje Najbrži nožić, na kojem se mladi kuhari (do 18 godina) natječu za prestižnu nagradu, stažiranje u Michelin star restoranu LD na Korčuli, kod chefa Marka Gajskoga - kažu organizatori.
Suci u kategoriji Najbrži nož i veterani u rezanju kapule ove godine su: Marko Gajski, Ivan Pažanin i David Skoko.
U kategoriji Najbrži nožić suci su Toni Boban, Dino Šeparović i Filip Mihanović.
Za kraj dana pripremili su i demonstraciju pravilnoga korištenja noža u primjeru filetiranja jadranske tune u izvedbi Davida Skoke.